ITALIJANI SE OPUSTILI PREVIŠE: Odmah se pojavila mala žarašta

Milica Ostojić, specijalni dopisnik iz Rima

24. 07. 2020. u 13:31

BROJ uvećanja pozitivnih od korona virusa na dnevnom nivou u Italiji bio se spustio na oko 160, potom iz dana u dan počeo da raste i stigao do 306, pred vikend se alarmira i upozoravaju mladi da shvate koliko su opasni prenosioci korona virusa, posle noćnog života vrate se kući zaraženi a da to i ne znaju i kontaminiraju familiju i okolinu.

ИТАЛИЈАНИ СЕ ОПУСТИЛИ ПРЕВИШЕ: Одмах се појавила мала жарашта

Foto Ap

Do sada je u Italiji preminulo od početka pandemije 35.092 obolelih od korona virusa, smrtnost na dnevnom nivou spustila se na 10, ali se nastavlja negativni trend u nekim regionima a u nekima nenadano stigne novi bum ili od pozitivnih pristiglih iz inostranstva, tzv."uvezenih" ili od mladih koji zaborave da stave masku kada se zabavljaju, posebno krajem sedmice, na morskoj obali ili u diskotekama.

Lombardija je i dalje na prvom mestu po dnevnom uvećanju pozitivnih, 82, iako je nošenje maske obavezno i na otvorenom, novi bum u Venetu, 36 novih pozitivnih, samo u Padovi otkriveno je sedam mikro žarišta, u Emilija Romanji 55, ali se uvećanje pojavilo i u Laciju, njih 26, kao i u Trentu 20.

Letnje opuštanje donosi istinske nevolje, na obali mora u regionu Emilija Romanja, u čuvenom letovalištu Rićone, u diskoteci od jedne pozitivne devojke sada je 40 mladih u karantinu, do sada rezultiraju dvoje pozitivnih, čeka se mogućna razvoj inkubacije i ponovljeno testiranje, svih koji su bili u njenom okruženju.

Jedna Rimljanka ode na Kapri, zarazi dvoje mladića koji su bili sa njom, vrati se u Rim već sa simptomima korona virusa, zarazi svoju baku i osobu koja brine o njoj. Iz te diskoteke je izašla i tirusta iz Toskane pozitivna. Na Kapriju gde drže do discipline i pridržavanja mera sada su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom i u diskotekama i bilo kojem prostoru gde se okupljaju mladi. U nedostatku stranih turista u tom mondenskom letovalištu jedino tako mogu da odbrane turizam koji im je preostao.

Problem nastaje kada se oni koji su se družili do zore tako masovno bez držanja distance vrate u svoje gradove i familije, ne može se potpuno lokalizovati mogućna zaraženost jer je bilo mnogo onih sa kojima su bili u kontaktu, u vozu, na barci, na zabavi, raznim mestima kretanja i druženja da bi se uradio test na svima. Tako se samo nenadano ispostavi da jedna osoba kreira žarište družeći se sa prijateljima ili u slučajnim poznanstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri