DOGOVOR LIDERA EU: Sporazum o paketu pomoći članicama od 750 milijardi evra

DOGOVOR! Ovom rečju, ispisanom na engleskom jeziku, preko "Tvitera" je juče, u pet sati i 31 minut, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel označio kraj maratonskog samita EU započetog u petak. Lideri zemalja članica uspeli su, u Briselu, ipak da se dogovore o paketu finansijske pomoći za ublažavanje krize izazvane epidemijom virusa korona u visini 750 milijardi evra.

ДОГОВОР ЛИДЕРА ЕУ: Споразум о пакету помоћи чланицама од 750 милијарди евра

V.N.

Osim toga, utanačen je i budžet EU za period od 2021. do 2027. godine, "težak" 1.074 milijarde evra. Nedostajalo im je 25 minuta da potuku apsolutni rekord iz Nice, kada se raspravljalo o velikom proširenju Unije.

- Tražio sam da ostanemo malo duže i svi su se smejali - poručio je, posle iscrpljujućeg sastanka, holandski premijer Mark Rute, koji je najviše kočio dogovor i pet dana većini brisao smešak s lica.

Lideri posle postignutog dogovora nisu krili zadovoljstvo.

- Istorijski dan za Evropu! - tvitovao je, dva minuta posle Mišela, predsednik Francuske Emanuel Makron.

A put do toga bio je izuzetno težak. Počelo je slatko, pozdravljanjem laktovima i deljenjem rođendanskih i venčanih poklona, uz saher tortu, da bi se, zatim, ukrstila koplja. Štedljivi blok, u kome su bile Holandija, Danska, Švedska, Austrija i Finska, pritisnuo je kočnicu, s ciljem da skreše darežljivost prema "mediteranskom klubu". Rute je "zaledio" situaciju, odobravajući samo 160 milijardi evra pomoći, uz konsenzus i najavu veta.

U subotu, radnu večeru su napustili inicijatori plana Merkelova i Makron, ostavivši ostale za stolom. U nedelju, Makron je poručio pilotu da pali motore, a koliko je to "uplašilo" Holanđane pokazuje anegdota da je Rute na to odgovorio tako što je zatražio da mu napumpaju gume na biciklu.

V.N.

 

Kurc je kritikovan zbog telefoniranja, a Rute upoređen s Kameronom pred britanski referendum. Glave su se hladile na terasi, u razgovoru sa Šarlom Mišelom.

Na kraju, postignut je sporazum o 390 milijardi evra bespovratne pomoći za zemlje i regione najviše pogođene epidemijom, umesto inicijalno predloženih 500 milijardi, dok će na raspolaganju biti 360 milijardi za pozajmice kroz kredite, umesto 250. Italiji i Španiji će, tako, bespovratno pripasti po 60 milijardi, a Francuskoj 40.

Da bi se odobrovoljili najskeptičniji, uz snižavanje visine subvencija morala je i da im se poveća visina povraćaja iz zajedničkog budžeta, od dodatnih 22 odsto za Holandiju (1,92 milijarde) do čak 138 odsto za Austriju (565 miliona).

To je pokazalo da nemačko--francuski dvojac i nije baš toliko jak koliko se mislilo. Ipak, s druge strane, dogovor je postignut. Ublažene su i predožene odredbe za kontrolisanje trošenja novca, uz uslov praćenja očuvanja klime i poštovanja ljudskih prava, zbog čega su odahnule Poljska i Mađarska.

NOVAC I SRBIJI

Višegodišnji budžet za pristupnu pomoć u sledećih sedam godina iznosiće 12,5 milijardi, odakle će i Srbija moći da crpi sredstva. U prethodnom periodu ovaj fond je iznosio 11,7 milijardi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)