SAD OPTUŽUJU: Kineski hakeri napali firme koje razvijaju vakcinu

Tanjug

21. 07. 2020. u 23:44

САД ОПТУЖУЈУ: Кинески хакери напали фирме које развијају вакцину

Foto: Depositphotos

AMERIČKO Ministarstvo pravde podiglo je danas optužnice protiv dvojice kineskih hakera koji su, kako tvrdi, napali kompanije koje razvijaju vakcinu protiv korona virusa i ukrali intelektualnu imovinu i poslovne tajne iz kompanija širom sveta, u vrednosti od više stotina miliona dolara.

Ministarstvo tvrdi i da su hakeri, koji su identifikovani kao Li Šaoju i Dong Ðadži, sarađivali sa kineskom vladom.

Prema navodima saveznih tužica, oni su informacije ukrali ne samo zbog lične koristi, već i zato što su znali da bi one bile interesantne i dragocene kineskoj vladi, prenosi AP.

U optužnici se kineski državljani ne optužuju da su zapravo uspeli da prikupe rezultate istraživanja o korona virusu, ali se ukazuje na količinu naučnih inovacija koje su bile meta stranih vlada i hakera koji pokušavaju da saznaju na čemu američke kompanije rade tokom pandemije.

Hakerski napadi počeli su pre više od deset godina, a mete su bile farmaceutske, solarne i kompanije koje proizvode medicinske aparate, kao i politicki disidenti, aktivisti i sveštenstvo u Americi, Kini i Hong Kongu, navele su američke federalne vlasti.

U optužnici, podignutoj u vreme kada američki zvanicnici sve više upozoravaju na napore stranih vlada da ukradu američke inovacije, navodi se da su hakeri proteklih meseci istraživali ranjivosti u kompjuterskim mrežama kompanija koje su javno poznate po svom radu na razvoju vakcine i leka za Kovid-19, prenosi Glas Amerike.

Kako navodi, reč je o najnovijoj agresivnoj meri Trampove administracije protiv Kine, koju američki lider optužuje za izbijanje pandemije.

Dvojica optuženika nisu u pritvoru, a federalni zvaničnici navode da verovatno nikada neće ni zakoračiti u američku sudnicu.

Međutim, optužnica ima važnu simboličnu vrednost za Ministartsvo pravde, koji smatra da je javno prozivanje korisnije od čekanja na malo verovatni scenario prema kojem bi optuženici putovalli u SAD i tako rizikovali da budu uhapšeni.

Veruje se da je reč o prvim optužbama protiv stranih hakera za pokušaj krađe naučnih otkrića povezanih sa korona virusom, mada američke i druge zapadne obaveštajne agencije mesecima upozoravaju na te napore.

Vlasti u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prošle nedelje su optužile grupu hakera povezanu sa ruskim obaveštajnim službama za napade na organizacije i kompanije koje se bave istraživanjem koronvirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BojanDD

22.07.2020. 00:50

Ovi Ameri sve jedno-isto, krive Kineze ali da i Ruse pomenemo za svaki slucaj. "Nemamo dokaze zato optuznica ima vise simbolican znacaj"