LUKAŠENKO VEĆ "POČISTIO" PROTIVNIKE: Sukobi u Minsku posle eliminacije glavnih predsednikovih oponenata (FOTO)

SPREČAVANjEM dva najjača opoziciona predstavnika, Viktora Babarika i Valerija Cepkala, da učestvuju na nastupajućim predsedničkim izborima, Centralna izborna komisija olakšala je Aleksandru Lukašenku da i 9. avgusta pobedi i ostane na čelu Belorusije.

ЛУКАШЕНКО ВЕЋ ПОЧИСТИО ПРОТИВНИКЕ: Сукоби у Минску после елиминације главних председникових опонената (ФОТО)

Foto Tanjug AP

Čim je emitovana vest da su opozicioneri praktično eliminisani iz predsedničke trke, na ulice Minska izašli su njihove pristalice, koje su se kasnije i sukobile sa policijom. U utorak uveče u Minsku je uhapšeno oko 200 demonstranata.

Centralna izborna komisija nije dozvolila da u izborima učestvuje Viktor Babariko, bivši direktor "Belgazprom banke, kao ni Valerij Cepkalo, nekadašnji beloruski diplomata i bivši direktor "Parka visokih tehnologija" u Belorusiji.

Beloruski Komitet državne bezbednosti tvrdi da je Babariko dobio iz inostranstva novac za izbore. Predsednik Lukašenko okrivljuje rukovodstvo ruskog "Gasproma" da se mešalo u beloruske izbore.

Foto Tanjug AP

 
 
 

Već dosta dugo Lukašenko vodi javnu polemiku sa rukovodstvom "Gasproma", koje insistira da on vrati dug za potrošeni gas, pa da tek onda razgovaraju o novoj ceni. Na drugoj strani Lukašenko kaže da nije ništa dužan "Gaspromu" i da je spreman da kupuje njihov gas po evropskim cenama, koje su inače daleko niže od onih koje Minsku nudi ruska kompanija.

Od 18, juna Viktor Babariko i njegov sin se nalaze u zatvoru jer je kod njih pronađena veća suma novca za koju beloruske službe tvrde da je dobijena iz inostranstva. Njega je predsednik Lukašenko nazivao "kandidatom Moskve".

A Valerij Cepkalo je eliminisan jer je imao veliki broj neregularnih potpisa podrške. Svaki od kandidata je trebalo da dostavi 100.000 važećih potpisa.

SKROMAN

U beloruskim medijima u sredu je objavljen izveštaj o prihodima sadašnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka za 2019. godinu. Njegov prihod se u prošloj godini sastojao isključivo od njegove plate i bio je 117.068 beloruskih rubalja (48.800 dolara). U dokument se, takođe, navodi da Lukašenko nema imovinu, automobile ni deonice. Lukašenkova supruga Galina Lukašenko zaradila je 5.560 beloruskih rubalja (2.300 dolara) kroz penziju i druge prihode. Ona ima kuću, deo kuće i 56 deonica fabrike maslaca "Šklov".

Tako će sada suparnici Lukašenku biti bivša poslanica Ana Kanopacka, zatim predsednik Socijaldemokratske partije Sergej Čerčnja, kopredsednik pokreta "Govori istinu" Andrej Dmitrijev i Svetlana Tihanovska, supruga uhapšenog blogera Sergeja Tihanovskog.

Posle eliminacije glavnih konkurenata, Lukašenko ima najveće šanse da još jednom lako dobije na izborima. Lider Belorusije se ne obazire na ono što opozicija stalno ponavlja - da je došlo vreme da posle 26 godina vladavine ode sa vlasti "nezamenjivi Lukašenko".

Ali predsednik u Minsku tvrdi da se protiv njega vodi kampanja iz Rusije i Poljske. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija nije mešala u izbore u Belorusiji i ne namerava da to čini.

Foto Tanjug AP

 
 
 

Na internetu se protiv Lukašenka objavljuju tekstovi da je njegova porodica korumpirana, a opozicionari Lukašenka nazivaju "Saša tri odsto". On im na to odgovara da slobodno mogu da uzmu taj navodni novac iz stranih banaka ako ga tamo nađu. Osim toga Lukašenko tvrdi da je njegov rejting znatno viši nego što tvrdi opozicija. Lukašenko igra na kartu patriote koji nije dozvolio da se opljačka državna imovina. U svim govorima on ističe važnost da Belorusija sačuva svoj suverenitet.

Na čelu Belorusije Lukašenko je od 1994. godine. Na poslednjim izborima 2015. za njega je glasalo 83,49 odsto građana, a na birališta je tada izašlo skoro 90 odsto upisanih birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna