Advokati Safronova neće da ćute: Tvrde da su navodi o državnim tajnama na klimavim nogama

Branko Vlahović

08. 07. 2020. u 12:28

Адвокати Сафронова неће да ћуте: Тврде да су наводи о државним тајнама на климавим ногама

Foto: Izvestija.ru

Advokati uhapšenog savetnika direktora „Roskosmosa“ - bivšeg novinara „Komersanta“ i „Vedomosti“ Ivana Safronova - tvrde da Federalna služba bezbednosti nije predočila nikakve dokaze da se on zaista bavio špijunažom u korist češke obaveštajne službe. Zbog toga odbrana optuženog nije htela da potpiše obavezu da neće obelodanjivati tajnu istrage. Advokat Ivan Pavlov je rekao da nisu videli u optužnici nikakvu državnu tajnu.

Već prvog dana suđenja, kada je Safronovu određen pritvor do šestog septembra, videlo se da je Federalna služba dugo pratila Safronova. Advokati tvrde da nema dokaza da je on odavao bilo kakve državne tajne. Advokat Ivan Pavlov tvrdi da na sudu nisu pokazali nikakav dokument koji bi bio državna tajna. U materijalima nema ničega osim pokretanja krivičnog dela i protokola o hapšenju i prvog saslušanja na kojem je Safronov rekao da neće govoriti bez prisustva advokata.

Zbog toga advokati nisu pristali da preuzmu obavezu da ćute jer smatraju da će lakše odbraniti svog klijenta ako javnost bude što više informisana. Advokat Pavlov smatra da su sedam tomova koje su napisali kontraobaveštajci zapravo blef .

- Obično se u takvim slučajevima na sudu prvo pokaže nekoliko jarkih primera da se vidi da je uhapšeni opasna ličnost. Ali ovog puta toga nije bilo, kazao je advokat Pavlov.

Safronova optužuju da je 2017 predavao češkim obaveštajcima informacije koje se smatraju državnom tajnom, a zatim su ih Česi kasnije prosleđivaliAmerikancima.Radi se o prodaji ruskog oružja zemljama na Bliskom Istoku i u Africi.

U odbranu Ivana Safronova stale su njegove bivšekolege iz lista ,“Komersant“ koji su napisali u saopštenju da ga i dalje poštuju jer ga smatraju jednim od najboljih novinara u Rusiji.

- Mi znamo da je Ivan pravi patriota i visoki profesionalac. Sumnja da je on izdao domovinu u njegovom slučaju izgleda smešno, napisali su novinari izdavačke kuće „Komersant“.

Jedan broj moskovskih listova spekuliše da je Safronov uhapšen da bi se sprečio reizbor Dmitrija Rogozina na funkciji prvog čoveka „Roskosmosa”.Tvrdi se da ga ovih dana nije primio predsednik Putin a sa njim na novi kosmodrom „Vostočni“ nije poleto ni potpredsednik vlade Jurij Borisov koji je zadužen za vojno-industrijski kompleks. Koliko u tome ima istine znaće se uskoro.

ČESI BEZ KOMENTARA

Prvi potpredsednik vlade Češke koji je ujedno i ministar policije Jan Gamaček nije želeo da komentariše hapšenje Ivana Safronova. Njemu je bilo postavljeno pitanje je li Safronov radio za češku obaveštajnu službu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)