Neobičan protest u Rimu, zbog odlaganja venčanja: Obučene u venčanice Rimom prodefilovale buduće mlade (FOTO)

M. Ostojić

07. 07. 2020. u 13:10

Za svaku od oko 140.000 devojaka u Italiji koje su željno iščekivale dan svoga venčanja, ceremonija koja se priprema i po godinu dana ranije i kako uobičajeno kažu predstavlja najlepši dan života, razočaranje je bilo neizmerno saznanjem da je moralo biti odloženo. Danas je u Rimu prodefilovalo 15 devojaka sa natpisima koje su nosile u ruci sa željom da izraze svoj protest na simboličan način, obučene u bele venčanice, ispred Fontane di Trevi, potom su se premestile na Španski trg i na kraju ispred državne institucije, Poslaničke skupštine.

Необичан протест у Риму, због одлагања венчања: Обучене у венчанице Римом продефиловале будуће младе (ФОТО)

Foto: AP

Ovaj miran protest se odvijao u organizaciji italijanskog Udruženja za venčane poklone, bombonjere, konfete i sve ono što čini deo uobičajene ceremonije, bilo da je reč o građanskom venčanju ili onom u crkvi. Od marta do danas odloženo je oko 140.000 venčanja i nastavlja se tvrdi protokol u svim crkvenim ceremonijama koje je uvela najpre Vlada u saglasju sa Crkvom, a potom još pooštrila Episkopska Italijanska Konferencija (ĆEA).

Srednja vrednost troška jednog venčanja je oko 5.000 evra, samo za takve poklone u Italiji ima više hiljada specijalizovanih radnji koje prodaju ili i prave i prodaju takve poklone, godišnje se fakturiše oko 30 miliona evra u takvoj delatnosti, a svaki gost na ceremniji venčanja takav poklončić sačuva kao lepo sećanje na nečiji srećan dan. I poznato je da su na jugu Italije mnogo veće trošadžije za venčanja nego na severu.

Mauro Ramini iz direkcije Udruženja Lacija nam iznosi dva motiva nezadovoljstva, jedan je da su kao Udruženje izostavljeni sa spiska Vlade za nadokandu zbog gubitka delatnosti u vreme Kovida, obećanja su stizala ali nikada činjenice, niti je takvoj delatnosti omogućena pozajmica u banci da prežive, privrednici iz te delatnosti nemaju bilo kakve olakšice u iznajmljivanju prostora gde su zaustavljene delatnosti i nemaju bilo kakvu zaradu.

Foto: AP

Tekst potpisa

"Mi smo potrošili sume za dezinfikaciju i sređivanje prostora koji smo otvorili po merama antikovida ali bez ikakve kompenzacije i delatnost je minimalna. Za svako venčanje mi smo uložili već u 2019. godini novac i za ceremoniju planiranu u 2020. godini i to je ogromni gubitak, sve je ostalo ekonomski potpuno nerealizovano. Pretpostavljamo da će se velika venčanja obavljati tek 2021. godine.

Apsurda ima istinski mnogo u protokolu crkava u nekim mestima u Italiji gde su teritorijalne biskupske kancelarije išle dotle da su zabranile da mladu u crkvu može da uvede otac ispod ruke, uobičajeno vekovima u ceremoniji venčanja, potom zabranjen prijem mladenaca u porti ili bacanje riže na mladence.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest