MEDVEDEV PECNUO ZAPAD: Otkrio šta izaziva mržnju kod „zlatne milijarde‟

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

19. 06. 2024. u 08:39

BRIKS je postao danas organizacija od ugleda, gde mnoge zemlje žele da uđu, zato izaziva ljubomoru, pa čak i mržnju u zemljama takozvane zlatne milijarde, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

МЕДВЕДЕВ ПЕЦНУО ЗАПАД: Открио шта изазива мржњу код „златне милијарде‟

Foto Predsedništvo Srbije

- Samo se dobro sećam vremena kada su BRIKS predstavljala četiri lidera koja su sedela na sofi. Bar je tako bilo 2008, 2009. godine. Tada je još bio BRIK. Zatim se pojavila Južna Afrika. A sada je to punopravna organizacija kojoj države aktivno nastoje da se pridruže - rekao je on, napominjući da je BRIKS postao ugledna organizacija, „alternativa tim istim zapadnim savezima“.

Prema rečima Medvedeva, „ovo, naravno, izaziva izvesnu ljubomoru, pa čak i mržnju u zapadnom svetu, kako se ponekad kaže, kod zlatne milijarde“.

Punopravni članovi asocijacije BRIKS su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOLCOVA LEPŠA POLOVINA: Ovo je izabranica nemačkog kancelara