AZOV DOBIJA AMERIČKO ORUŽJE: SAD ukinule zabranu ukrajinskoj brigadi

Tanjug

11. 06. 2024. u 10:27

ADMINISTRACIJA SAD ukinula je zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje, prenosi Vašington post pozivajući se na Stejt department.

АЗОВ ДОБИЈА АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ: САД укинуле забрану украјинској бригади

Foto: Profimedia

List navodi da je portparol Stejt departmenta odbio da kaže kada je zabrana ukinuta i da li je američko oružje već stiglo do brigade Azov.

Ni komandanti te brigade ni ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahteve za komentar, dodaje Vašington post.

Brigadi Azov, koja je poznata po borbama sa ruskim snagama u čeličani Azovstalj u Mariupolju, pre oko deset godina zabranjeno je da koristi američko oružje jer su američki zvaničnici utvrdili da su neki od osnivača Azova zastupali rasističke, ksenofobične i ultranacionalističke stavove, a zvaničnici UN za ljudska prava optužili su Azov za kršenje humanitarnih prava.

Sada će brigada, koja je nekada bila dobrovoljačka milicija, a 2015. godine je primljena u Ukrajinsku nacionalnu gardu, imati pristup američkoj vojnoj pomoći kao i svaka druga jedinica, navodi Vašington post.

Dodaje se da je Azov prošao proveru koju je sproveo Stejt department na osnovu "zakona Leahi", koji zabranjuje da američka vojna pomoć ide stranim jedinicama ako je utvrđeno da su počinile velika kršenja ljudskih prava.

Stejt department nije našao "nikakve dokaze" o takvim kršenjima, navodi se u saopštenju.

Vašington post dodaje da je ova informacija objavljena u trenutku kada se Ukrajina suočava sa ofanzivom ruske vojske u istočnom delu zemlje i pojačanim ruskim napadima na energetsku infrastrukturu.

Vrhovni sud Rusije proglasio je Azov terorističkom organizacijom i zabranio njegovo delovanje.

BONUS VIDEO: EKVADORSKI ZATVOR: Pogledajte kako izgleda kad uđe 1000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama