OPTUŽBE SU LAŽNE, NEČUVENE I MORALNO ODVRATNE: Izrael odgovorio na optužbe za genocid koje je podigla Južna Afrika pred MSP

Novosti online

24. 05. 2024. u 19:44

OPTUŽBE za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu su "lažne, nečuvene i moralno odvratne", saopštili su danas Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova u zajedničkom saopštenju.

ОПТУЖБЕ СУ ЛАЖНЕ, НЕЧУВЕНЕ И МОРАЛНО ОДВРАТНЕ: Израел одговорио на оптужбе за геноцид које је подигла Јужна Африка пред МСП

Foto: profimedia

Saopštenje je odgovor na odluku Međunarodnog suda pravde kojom se Izraelu nalaže da obustavi operacije u Gazi koje rizikuju uništenje civilnog stanovništva u Rafi, preneo je Tajms of Izrael.

Posle užasnog napada na građane Izraela 7. oktobra 2023. godine, Izrael je krenuo u odbrambeni i pravedan rat kako bi eliminisao Hamas i obezbedio oslobađanje naših talaca, navedeno je u saopštenju. 

Izrael deluje na osnovu svog prava da brani svoju teritoriju i svoje građane, u skladu sa svojim moralnim vrednostima i u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući međunarodno humanitarno pravo, naveli su Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova.

Izrael nije i neće sprovoditi vojne akcije u oblasti Rafe, koje bi mogle da izazovu takve uslove života palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi koji bi mogli da dovedu do njenog fizičkog uništenja u celini ili delimično, stoji u saopštenju.

Izrael će nastaviti sa svojim naporima da omogući dopremanje humanitarne pomoći i delovaće u potpunosti u skladu sa zakonom, kako bi u što većoj meri smanjio štetu civilnom stanovništvu u Gazi, navedeno je u saopštenju.

Izrael će nastaviti da omogućava da prelaz Rafa ostane otvoren za ulazak humanitarne pomoći sa egipatske strane granice i sprečiće terorističke grupe da kontrolišu prolaz, saopštili su Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu naložio je ranije danas Izraelu,  u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Predsedavajući MSP Navaf Salam dodao je da Izrael mora da preduzme efikasne mere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom telu koje ima mandat Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu.

Izraelu je, takođe, naloženo da u roku od mesec dana obavesti MSP o svom napretku u primeni mera koje su mu izdate.

BONUS VIDEO: PRKOSNI SRBI: Ovako se širom zemlje pokazalo svetu - "Nismo genocidan narod, ponosni smo"


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)