OGLASIO SE BAKU: Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad četiri sela

Tanjug

24. 05. 2024. u 11:28

DRŽAVNA granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres-služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

ОГЛАСИО СЕ БАКУ: Азербејџан преузео контролу над четири села

Foto AP

U saopštenju se navodi da je državna granična služba Azerbejdžana preuzela kontrolu nad četiri sela u okrugu Gazak koja se prostiru na 6.500 kvadratnih kilometara nakon razgraničenja dela granice sa Jermenijom u dužini od 12.700 kilometara, prenosi TASS.

Azerbejdžan je saopštio 19. aprila da su azerbejdžanska i jermenska komisija za razgraničenje postigle privremeni dogovor o određenim graničnim sektorima između četiri naselja u okrugu Gazak, a da je cilj bio da se razgraničenje uskladi sa međurepubličkom granicom koja je postojala u Sovjetskom Savezu u vreme njegovog raspada.

Strane su se usaglasile o tom razgraničenju i potpisale dokument 15. maja.

Jermenska nacionalna bezbednosna služba saopštila je danas da Jerevan i Baku povlače trupe sa zajedničke granice u Tavušu na severu Jermenije i da obezbeđenje preuzimaju granične straže.

Jermenija je u aprilu saopštila da će ustupiti kontrolu nad nekim pograničnim oblastima Azerbejdžanu, a ta odluka usledila je nakon munjevite vojne akcije koju je u septembru izvela azerbejdžanska vojska i nakon koje je Azerbejdžan preuzeo potpunu kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Oko 120.000 ljudi je posle toga napustilo region Nagorno-Karabaha, što je, kako navodi AP, gotovo celokupno etničko jermensko stanovništvo.

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!