"MIR BEZ MOSKVE JE NEZAMISLIV" Švajcarska: Rusija treba da bude uključena u mirovni proces u Ukrajini

Novosti online

13. 05. 2024. u 13:24

ŠVAJCARSKA je uverena da Rusija treba da bude uključena u mirovni proces u Ukrajini, mir bez Moskve je nezamisliv, izjavio je portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer Alen Elčinger.

МИР БЕЗ МОСКВЕ ЈЕ НЕЗАМИСЛИВ Швајцарска: Русија треба да буде укључена у мировни процес у Украјини

Foto: Profimedia

- Neophodno je pokušati da se pokrene proces uspostavljanja mira u Ukrajini. Švajcarska je uverena da Rusija treba da bude uključena u taj proces. Mirovni proces bez Rusije je nazamisliv. Organizujući tu prvu konferenciju, Švajcarska doprinosi podršci diskusija usmerenih na postizanje pravednog i čvrstog mira u Ukrajini. Alternativa bi bila ne činiti ništa, a to nije opcija za Švajcarsku - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinska „formula mira“, koju je Moskva u više navrata nazvala praznom i ultimativnom, neće biti jedini plan koji će se razmatrati na konferenciji za regulisanje situacije u Ukrajini.

- Konferencija, koju organizuje Švajcarska, biće zasnovana na diskusijama održanim prethodnih meseci, između ostalog, na ukrajinskoj 'formuli mira' i drugim mirovnim predlozima zasnovanim na Povelji UN i ključnim principima međunarodnog prava. Glavni cilj samita je podsticanje budućeg mirovnog procesa - objasnio je Elčinger.

Prethodno je v. d. ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Švajcarska više nije pogodna za vođenje pregovora, uključujući i o Ukrajini. Prema njegovim rečima, konferencija o Ukrajini, koja će biti održana u Ženevi sredinom juna, svodi se na formulisanje ultimatuma Rusiji.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU: Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za