RAT U UKRAJINI: Sprema se kotao za VSU u Krasnogorovki; Žestoke borbe kod Avdejevke; VSU prebacuje trupe ka Harkovu(VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 05. 2024. u 07:02 >> 02:01

RAT u Ukrajini – 808. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Спрема се котао за ВСУ у Красногоровки; Жестоке борбе код Авдејевке; ВСУ пребацује трупе ка Харкову(ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Izveštaj sa fronta: Sprema se kotao za VSU u Krasnogorovki; Žestoke borbe kod Avdejevke; VSU prebacuje trupe ka Harkovu (MAPA/VIDEO)
 

Na hersonskom pravcu nema promena. Sa terena još nema izveštaja o preraspolaganju Oružanih snaga Ukrajine na druge pravce, o čemu su pisali brojni izvori. U pravcu Zaporožja severno od Verbovoga, ruske oružane snage su brzo napredovale 500 metara duž jednog od autoputa Orehov-Pologi. U pravcu južnog Donjecka ruska armija napreduje na južnu periferiju Urožajnoga.

Ilustracija telegram rybar



Na Donjeckom frontu u Krasnogorovki ujedinile su se severne i južne jurišne grupe Oružanih snaga Rusije i nivelišu front istočno od grada. Sa ovih pozicija, ruske trupe su usmerene na opkoljavanje moćnog odbrambenog centra Oružanih snaga Ukrajine u visokim zgradama. Sa terena se javlja da se ukrajinske oružane snage povlače, strahujući od opkoljavanja.



Na Avdejevskom pravcu, Oružane snage Rusije su ozbiljno napredovale kod Novoaleksandrovke i duž puta za Progres. Ka Novopokrovskom takođe ima uspeha. Teške borbe vode se na visovima između linija Berdiči-Semjenovka-Orlovka i Novoselovka Pervaja-Umanskoje. Oružane snage Ukrajine usporile su napredovanje ruske vojske ka putu od Semjenovke do Novoselovke Prve, duž koje intenzivno radi ruska artiljerija . Tenka abrams Oružanih snaga Ukrajine pogođen je u krasnopoljem. Napredovanje ruskih oružanih snaga ima i između Umanskog i Jasnobrodovke, kao i u centru Netajlova, gde je ruska vojska, zauzevši centralni, najutvrđeniji deo, presekla odbranu Oružanih snaga Ukrajine na dva dela, prisiljavajući ih da se pomere bliže zapadnim granicama sela. Ukrajinske oružane snage dronovima pokrivaju povlačenje svojih jedinica.



Na Artjomovskom frontu ruska vojska je od ukrajinskih oružanih snaga zauzela uporište u prirodnom rezervatu Stupki Golubovskije-2, a južnije su se probili do autoputa za Konstantinovku. Kao rezultat toga, front ispred „suvog dela“ kanala Severski Donec-Donbas južno od Časovog Jara proširen je za oko 1,5 km i stvoren je pogodniji mostobran za dalje napredovanje. Ruski napad iz listopadne šume istočno od mikrookruga Kanal je omogućio da se preuzme kontrola nad malim delom turističkog naselja. Ozbiljne borbe se vode kod Klešćejevke i još južnije, kod Kurdjumovke.

Nema promena u sektorima Severskog i Krasnolimanskog, pozicione bitke. Na Kupjanskom se vode bitke oko Sinkovke. Ruske jedinice su zauzele jedan broj položaja u šumskom zasadu istočno od sela. Postoji napredak od Tabajevke do Pesčanog i u pravcu Stelmahovke.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Harkova, Oružane snage RF se kreću u unutrašnjost u dva konvencionalna pravca: ka Lipcima i Veselom, odnosno ka Harkovu, i ka Volčansku. Selo Olejnikovo postaje deseto naselje koje je oslobodila ruska vojska. Oružane snage Rusije napreduju autoputem do Lipca. Selo je ključ za kontrolu severnog pokrivanja Harkova, što će smanjiti šanse da ukrajinske oružane snage granatiraju Belgorod. Što se tiče Volčanska, ruska artiljerija je veoma aktivna, pogođen je još jedan most preko reke Volčje kod Tihoja, što je dodatno otežalo snabdevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Volčansku. Ruske oružane snage pažljivo ulaze u grad. U ovom pravcu se već predalo više od 60 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. Jedan od razloga je praktično odsustvo utvrđenja: nema betonskih utvrđenja, čak ni rudnika. Iako je novac dodeljen, čak je i Zelenski došao sa inspekcijom. To je slučaj kada nam korupcija u vojsci igra na ruku.
Saopšteno je da su Oružane snage Ukrajine počele da prebacuju rezerve iz drugih oblasti u Harkov. Ovo bi trebalo da pomogne ruskoj armiji da napreduje na tim pravcima.

 

Kao kroz puter: Šef obaveštajaca o ruskom napredovanju u Harkovu

Tokom napadne operacije u Harkovskoj oblasti, ruske jedinice su kao nož kroz puter prošle prvu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine, jer na granici nije bilo utvrđenja. Ovo je izjavio komandant obaveštajne jedinice Oružanih snaga Ukrajine Denis Jaroslavski.

Foto: Instagram/mil_ru

 

Zelenski: Teške borbe u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da se žestoke borbe vode u nizu sela u Harkovskoj oblasti i u raznim delovima Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Foto: AP

Uništene rakete nad Belgorodom (VIDEO)

Ruski PVO sistemi su između 19.50 i 20.40 uništili 12 raketa „vampir“ i dve rakete „oljha“ iznad Belgroda, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Eksplozija u Krivom Rogu

U gradu Krivoj Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula je eksplozija, javio je ukrajinski portal „Zerkalo nedelji“.

Foto Tanjug/AP

Raketama iz HIMARS-a po Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage izvele su napad iz raketnih sistema „hajmars“ na grad Skadovsk u Hersonskoj oblasti. Jedna raketa eksplodirala je pored auto-servisa. U napadu ima povređenih, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

Vazdušna uzbuna u delu Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine i delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Slobožanski pravac: Bitka za Volčansk i proboj u odbranu Oružanih snaga Ukrajine (MAPA)


Do trećeg dana ruske ofanzivne operacije na severu Harkovske oblasti postalo je potpuno jasno da su se ukrajinske formacije opametile i pokušavaju da izgrade odbranu i odbiju juriš ruskih jedinica.

Kod Lipca, borbe u SNT „Lira-1“ još uvek traju. Naseljeno područje je pod aktivnom paljbom FAB-a na UPMK, kao i napadima poljske i raketne artiljerije.

Sa strane Zeljonog još nije moguće napredovati ka Neskučnom: vode se borbe na spoju dva naselja.

Ilustracija telegram rybar

Na liniji Izbitskoje-Starica-Bugrovatka, ruske trupe su naterale deo ukrajinskih formacija u bekstvo: uspele su da probiju odbranu kod Starice i počnu da se bore za Burgovatku. Sudeći po snimcima koje su objavili ukrajinski resursi, ruske trupe se slobodno kreću proplankom između šuma severno od Starice i Bugrovatke, pa možemo zaključiti da imaju potpunu kontrolu nad šumskim predelima.

Napad na Volčansk se nastavlja iz tri pravca: iz Gatišča, Pletenjevke i Tihoja. Ali dok se borbe vode samo na periferiji, nema govora o napredovanju i širenju zone kontrole ka visokim zgradama.

Foto: Profimedia

Ofanziva ruske vojske se razvija duž rečnih arterija uz dosledno presecanje komunikacija na severu Harkovske oblasti: to omogućava da se operativni prostor u pograničnom području podeli na male delove, i sukcesivno ih „sažvaće“.

Udari ukrajinskih formacija na Belgorod, kao i neselektivno granatiranje civilnih objekata na ruskim zemljama još jednom potvrđuju da je stvaranje „tampon zone“ neophodna mera.

Bez preuzimanja kontrole nad velikim aglomeracijama na toj strani granice, neće biti moguće smanjiti broj granatiranja i neutralisati pretnju ukrajinskih snaga.

 

Tela sedam osoba izvučena iz ruševina u Belgorodu

Spasioci su izvukli telo sedme žrtve ispod ruševina stambene zgrade u Belgorodu, rekao je za RIA Novosti predstavnik hitne pomoći.

- Telo sedme žrtve pronađeno je ispod ruševina jedne kuće u Belgorodu - rekao je sagovornik agencije.

ISW: Ruska armija nastavlja da razvija uspešnu ofanzivu na harkovskom pravcu (MAPA)

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata (ISW):

Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije duž rusko-ukrajinske granice na severu Harkovske oblasti i postižu značajne uspehe.

Ofanziva Oružanih snaga Rusije na severu Harkovske oblasti ima za cilj da skrene pažnju ukrajinskih snaga sa drugih sektora fronta.

Ruske trupe pokušavaju da brzo izoluju borbeni prostor istočno od reke Severski Donec i zauzmu Volčansk, što će predstavljati pretnju za ukrajinsku grupu koja se brani u pravcu Kupjanska.

Ruska armija uspešno napreduje na severu Harkovske oblasti; kod Svatova, Časovog Jara, Avdejevke i grada Donjecka; u zapadnoj Zaporožskoj oblasti; i u istočnoj Hersonskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron u oblasti Simferopolja, u napadu dije bilo žrtava i materijalne štete, saopštio je šef Krima Sergej Aksjonov.

Putin dobio izveštaj ministra za vanredne situacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin saslušao je izveštaje v.d. ministra za vanredne situacije Aleksandra Kurenkova i gubernatora Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova u vezi sa rušenjem zgrade u Belgorodu u ukrajinskom granatiranju, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da su „data sva potrebna uputstva“.

Foto: Profimedia

SAD pokušavaju da ubrzaju isporuku oružja Kijevu

Sjedinjene Američke Države čine sve moguće da ubrzaju vojne isporuke Ukrajini, uključujući za stvaranje pretnje Krimu, i uverene su da je Ukrajina u stanju da drži front „na istoku“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“.

-Činimo sve što možemo kako bismo ubrzali pomoć. Isto rade i Evropljani. Uveren sam da Ukrajina može efikasno da drži liniju (fronta) na istoku, rekao je Blinken.

Foto AP

U trenutnom „teškom trenutku“, prema rečima državnog sekretara, Ukrajina je takođe sposobna da razvije svoje uspehe na Crnom moru, uključujući i pretnje ruskim trupama na Krimu.

-Mi im za to isporučujemo sisteme (naoružanja), istakao je Blinken.

Početkom nedelje SAD su izdvojile Ukrajini još 400 miliona dolara vojne pomoći.

Serija eksplozija u Harkovu

U Harkovu je odjeknula serija eksplozija, javio je ukrajinski portal „Obščestveno“.

Trenutno je u Harkovskoj oblasti na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Novi napadi na Belgorod

U Belgorodu se ponovo čuju jake eksplozije nakon proglašene raketne opasnosti.

 

Brifing ruskog MO: VSU izgubio više od 1.100 vojnika, nastavlja se napredovanje i na severu i u Donbasu

Grupa trupa „Sever“ napredovala je u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine i oslobodila naseljena mesta Gatišče, Krasno, Morohovec i Olejnikovo u Harkovskoj oblasti;

Usled delovanja grupe „Sever“, ukrajinske trupe su izgubile do 100 vojnika, dva tenka, oklopno vozilo „kozak“, četiri oruđa artiljerije i dva višecevna raketna lansera „vampir“;

Oružane snage Rusije za dan su uništile četiri helikoptera Mi-24 i helikopter Mi-8 ukrajinske vojske.

Ruska PVO je za dan oborila ukrajinski avion MiG-29, presrela je 36 dronova i osam projektila „točka-U“;

Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti grupe trupa „Jug“ izgubile do 620 vojnika, dva tenka i borbeno vozilo PVO „strela 10“;

Grupa trupa „Centar“ uništila je dva tenka, uključujući „abrams“, borbeno vozilo pešadije „bredli“. Oružane snage Ukrajine izgubile su do 415 vojnika za dan.

 

Dva tela izvučena iz ruševina u Belgorodu

Tela dve žrtve izvučena su ispod ruševina kuće oštećene u udaru Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodu, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

- Identiteti se utvrđuju na licu mesta - napisao je on.

Ukrajinske trupe izvele su danas masovno granatiranje Belgoroda, tokom kojeg se ceo ulaz srušio usled direktnog pogotka granate na desetospratnu stambenu zgradu u ulici Ščorsa.

Otprilike sat ili nešto posle udara došlo je do drugog urušavanja – pali su potkrovlje i krov koji se nalazi iznad uništenog ulaza. Zbog toga su tri spasioca zadobila povrede različitog stepena.

MO Rusije: Zgrada u Belgorodu oštećena delovima oborene rakete Točka-U

Stambena zgrada u Belgorodu oštećena je fragmentima oborene ukrajinske rakete Točka-U, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su šest raketa Točka-U, četiri rakete Vampir i dve rakete Oljha, prenosi Interfaks.

Prethodno je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio da je u ukrajinskom napadu na Belgorod pogođena višespratnica i da je, prema prvim informacijama, devet osoba povređeno, a traga se ljudima koji su možda pod ruševinama.

- Grad Belgorod i Belgorodski okrug bili su izloženi masovnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine. Na Harkovskom brdu, usled direktnog pogotka granate u stambenu zgradu, srušio se ceo ulaz od 10. do prvog sprata - napisao je Gladkov na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

U Belgorodu je danas nekoliko puta proglašavana vazdušna opasnost.

Ukrajinske snage su i juče granatirale Belgorod, a u napadima je poginuo jedan civil, a 29 osoba je povređeno. 
 

 

Snažne eksplozije odjekuju Belgorodom

U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti ponovo je proglašena raketna opasnost, javila je kancelarija gradonačelnika na svom Telegram kanalu.

Foto: Profimedia

U Belgorodu se čuju snažne eksplozije, javlja dopisnik RIA Novosti.

19 ljudi povređeno u napadu na Belgorod

Prema preliminarnim informacijama, 19 ljudi je povređeno kada se srušio ulaz u višespratnicu u Belgorodu, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu .

Situaciju sa ranjenicima prati vršilac dužnosti ministra zdravlja Mihail Muraško, dodao je šef regiona . Gladkov je pojasnio da će, ako bude potrebno, svi teže ranjeni biti poslati u Moskvu u savezne klinike.

Foto: Profimedia

- Mrtvi još nisu pronađeni - naglasio je guverner.

Sirene za vazdušnu opasnost u čitavoj Ukrajini

Na čitavoj teritoriji Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn-mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Rusi napadaju na svim sektorima fronta

Ruske snage napadale su prethodnog dana gotovo na svim sektorima fronta, a zabeleženo je 155 sukoba, saopštio je jutros Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Na Harkovskom pravcu ruske snage su, uz podršku avijacije, izvele 12 napada na području naselja Strelečja, Krasnoje, Morohovec, Olejnikovo, Lukjanci, Gatišče, Pletenjovka, Piljna, Volčansk i Bugruvatka, prenosi Unian.

MO Rusije: Oborene dve rakete i šest ukrajinskih dronova

Ruska PVO uništila je noćas dve rakete Točka-U i šest ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rakete su oborene iznad Belgorodske oblasti, tri drona su uništena nad teritorijom Brjanske oblasti, dva nad Lipeckom, a jedan nad teritorijom Volgogradske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je načelnik Volgogradske oblasti Andrej Bočarov izjavio da je dron pao na teritoriju rafinerije nafte Volgograd, što je dovelo do požara, koji je brzo ugašen. Ukrajinski dron je pokušao napad na infrastrukturu u industrijskoj zoni Lipecka, ali je neutralisan, izjavio je načelnik oblasti Igor Artamonov.

Od početka naapda na Ukrajinu u februaru 2022. godine Moskva svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti Rusije.

BONUS VIDEO:

RUSKE KADETKINjE NA PARADI: Pogledajte kako je jedna izgubila cipelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)