ALEKSANDAR DUGIN: Indija najbrže rastuća ekonomija na svetu, raste brže od SAD i Kine

Novosti online

22. 04. 2024. u 08:32

NA IZNENAĐENjE mnogih, Indija se trenutno može pohvaliti najbrže rastućom ekonomijom na svetu, jer je tokom 2023. godine BDP zemlje porastao za 8,4 odsto, što znači da bi do 2030-ih mogla nadmašiti SAD, pa čak i Kinu, piše ruski geopolitičar Aleksandar Dugin za sajt "Geopolitika".

АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Индија најбрже растућа економија на свету,  расте брже од САД и Кине

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

Indija je danas vodeća sila u demografiji i IT sektoru. Indijska dijaspora kontroliše značajan deo Silicijumske doline, a premijer Britanije je Riši Sunak, koji je etnički Indijac, iako sa liberalno-globalističkim stavovima.

Zanimljivo, istaknuti konzervativni političar u Republikanskoj partiji, uporni Trampov pristalica indijskog porekla Vivek Ramasvami, predstavlja potpunu ideološku antitezu Sunaku.

U svakom slučaju, Indijci napreduju.

Svedoci smo nastajanja potpuno novog fenomena: pojave novog globalnog centra. Indija ove uspehe uglavnom duguje zaokretu u politici koji se poklopio sa dolaskom na vlast konzervativne partije Baratija Džanata (BJP) ili Indijske narodne partije, koja danas predstavlja najveću stranku u zemlji.

Modernu Indiju je osnovala druga stranka, levičarski i progresivni Indijski nacionalni kongres (INC).

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Međutim, iako se Indija oslobodila kolonijalizma, ona je ostala članica postkolonijalnog britanskog Komonvelta i čvrsto se pridržavala pravila "demokratije". INC se ponosio ostvarenjem političke nezavisnosti od Britanije, ali je nastavio da oponaša društveno-političke, ekonomske i kulturne paradigme Zapada.

Po prvi put, monopol Nacionalnog kongresa na vlast u Indiji doveden je u pitanje pobedom alternativne desničarsko-konzervativne stranke BJP na izborima 1996.

Narendra Modi je postao premijer 2014. Prema analitičarima, Modi će verovatno ostati na funkciji i nakon izbora 2024, koji su započeli 19. aprila, a završiće se 1. juna.

Vladavina BJP i Modijeva lična politička harizma su iz temelja promenili Indiju. Zanimljivo je da je zvanično ime Indije tokom njegovog mandata promenjeno u Bharat. Ovo je jedan od znakova da se Modi oslanja na potpuno drugačiju ideologiju od ideologije Indijskog nacionalnog kongresa.

U indijskoj borbi za nezavisnost od Britanaca postojala su dva glavna pristupa: jedan je bio pacifistički, koji je oličavao Mahatma Gandi, a zagovarao je nenasilni otpor. Drugi je bio militantniji i beskompromisniji, a predstavljale su ga ličnosti kao što je indijski tradicionalista Bal Gangadar Tilak.

BONUS VIDEO: JEHUDA BAUER OBJASNIO: Nije bilo genocida u Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)