„VI DAJTE MUNICIJU, MI ŠALJEMO NAŠE SINOVE I ĆERKE“: Očajnički potezi Zelenskog da ubrza pomoć

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 04. 2024. u 20:40

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski smatra da nakon odobrenja nove američke pomoći njegovoj zemlji postoji „šansa za pobedu“ protiv Rusije.

„ВИ ДАЈТЕ МУНИЦИЈУ, МИ ШАЉЕМО НАШЕ СИНОВЕ И ЋЕРКЕ“: Очајнички потези Зеленског да убрза помоћ

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da će ova podrška zaista ojačati oružane snage Ukrajine. I imaćemo šansu da pobedimo ako Ukrajina zaista dobije oružje koje nam je toliko potrebno. Neki zaista ključni sistemi naoružanja do kojih je teško doći. Zaista to cenim - rekao je ukrajinski predsednik.

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je u subotu paket pomoći Ukrajini u iznosu od skoro 61 milijardu dolara. Predlog za Ukrajinu i druge zemlje u njenom okruženju uključuje 23 milijarde dolara za popunu američkog oružja, zaliha i opreme. Odvaja se više od 11 milijardi za finansiranje specifičnih američkih vojnih operacija u regionu i skoro 14 milijardi za pomoć Ukrajini u nabavci modernih sistema naoružanja i druge vojne opreme.

Nedostatak municije i vojnika

Predlog su uputili Senatu, gde je skoro izvesno odobrenje narednih dana. Predsednik Džo Bajden je obećao da će ga odmah potpisati.

- To je, naravno, dužnost američkog naroda. Političke odluke zavise od javnog mnjenja. Ova pomoć će ojačati ukrajinsku vojsku i poslati jasan signal Kremlju - rekao je Zelenski.

On je priznao da se ukrajinski branioci poslednjih nedelja i meseci suočavaju sa problemima zbog nedostatka municije i vojnika.

Američki institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je danas u svojoj analizi da bi Rusija mogla da iskoristi naredne nedelje, pre dolaska američke pomoći vredne desetine milijardi dolara, i pokuša da napreduje do operativno važnih ciljeva u Ukrajini, kao npr. grad Časov Jar.

Ukrajina želi da se pripremi

- Moskva očekuje da će zauzeti Časov Jar do 9. maja. Tamošnjim ukrajinskim braniocima nedostaje oprema, moraju da se bave ruskim izviđačkim bespilotnim letelicama koje vode artiljeriju. Nadam se da će oružje uskoro stići i da ćemo odbiti napad - rekao je Zelenksi, koji ove nedelje posetio vojnike koji se bore na frontu u Donjeckoj oblasti kod Časov Jara.

Prema Zelenskom, Rusija želi da bude spremna da pokrene veliku ofanzivu početkom leta i zato se Ukrajina takođe mora pripremiti.

- Spremamo se, vojnici su na obuci, čekaju sisteme naoružanja. Želimo da naše brigade budu potpuno opremljene. Treba nam (američka pomoć) što pre, civilizovan svet daje samo municiju, Ukrajina je ta koja šalje svoje sinove i ćerke na linije fronta i to pokazuje pravu cenu za sve ostale - dodao je ukrajinski predsednik.

BONUS VIDEO: RUSI UHVATILI TERORISTE - Ruski FSB uhapsio šest osumnjičenih da su planirali terorističke napade

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)