"KAO DA BI MOGLI DA ME UPLAŠE TIME": Patrijarh Kiril o zabrani ulaska u EU

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 04. 2024. u 15:55

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril objasnio je sankcije koje su mu uvedene time da je Ruska pravoslavna crkva izabrala „drugačiji civilizacijski put razvoja“, što nervira Zapad. Patrijarh je rekao da ga neće uplašiti zabrana ulaska u druge zemlje.

КАО ДА БИ МОГЛИ ДА МЕ УПЛАШЕ ТИМЕ: Патријарх Кирил о забрани уласка у ЕУ

Foto AP

- Da li je patrijarh prekršio zakone, uvredio nekoga? Sarađivao sam, komunicirao sa vladama, sa javnim organizacijama, sve je bilo u redu. Zašto, onda? Jer danas patrijarh vodi narod – on vodi duhovno, on vodi crkvu, koja ide drugačijim civilizacijskim putem razvoja. Mi svojim razvojem, svojim sistemom vrednosti izazivamo druge - rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh je sugerisao da sankcije mogu biti povezane i sa strahom od predstavljanja „jake alternative“.

- Da li sada zabranjuju patrijarhu da putuje u inostranstvo? Kao da bi mogli da me uplaše tim. Patrijarh je jedan od retkih ljudi koji je tokom svog života posetio više od 120 zemalja na svim kontinentima u različitim istorijskim epohama. Sve sam video, sve čuo, imam dovoljno iskustva da živim do kraja života sa ovim iskustvom -  dodao je on.

Posle 24. februara 2022. godine, Velika Britanija, Češka, Kanada, Litvanija i Ukrajina uvele su sankcije patrijarhu Kirilu zbog njegove podrške specijalnoj vojnoj operaciji. Vlasti Češke i Poljske pozvale su na uvođenje ograničenja na nivou Evropske unije. Kada se razgovaralo o šestom paketu sankcija, usvojenom u leto 2022. godine, EU je isključila patrijarha sa liste, na zahtev Mađarske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI - Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)