RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 04. 2024. u 07:15 >> 23:14

RAT u Ukrajini - 779. dan. Više oblasti u Ukrajini pogođeno ruskim vazdušnim udarima - u odgovoru Moskve na ukrajinski napad na rusku energetiku. Spuštanje starosne granice za mobilizaciju omogućiće rotacije i odobravanje odsustva za vojnike, poručuje Volodimir Zelenski. Dok Turska nudi mirovni sporazum za Ukrajinu, francuski predsednik Emanuel Makron poziva na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju".

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност на целој територији Украјине

Foto Tanjug/AP

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prvobitno su se sirene oglasile u Kijevu i to u 19.34 po lokalnom vremenu, a nešto kasnije i na celoj teritoriji zemlje.

 

Boris Džonson o padu Kijeva

Pad Kijeva bio bi katastrofa za Zapad, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson, prenosi list „Telegraf“.

„Ako (Rusi) zauzmu Kijev, mislim da bi to bila apsolutna katastrofa za Zapad, katastrofa za Ameriku i za bilo koji koncept američkog liderstva“, rekao je Džonson.

Takođe je dodao da se „moli“ za to da SAD odobre Ukrajini paket pomoći od oko 60 milijardi dolara.

„Situacija je sumorna, kašnjenje je užasno“, smatra Džonson.

Istovremeno je ocenio da „haotično povlačenje Zapada iz Avganistana 2021. godine ne bi bilo ništa u poređenju sa tim da Rusija pobedi u Ukrajini“.

Ima poginulih i ranjenih nakon udara na Kupjansk

Ruska vojska izvela je udar na Kupjansk u Harkovskoj oblasti, ima i poginulih i ranjenih, a među njima su i pripadnici ukrajinske nacističke jedinice „Kraken“, saopštio je koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Nestao američki ratni izveštač

U Donjecku je nestao američki ratni izveštač Rasel Bentli, saopštila je policija DNR. On je radio i za Sputnjik i redakcija sarađuje sa operativnim službama u potrazi za njim.

Kako se navodi, Bentli je 8. aprila otišao u nepoznatom pravcu i od tada se ne zna gde se nalazi.

Policija je na Telegramu objavila i informacije o njegovom izgledu:

"Između 60-65 godina, visina 180-185 centimetara, jake telesne građe, sive oči, kratka seda kosa. Obučen u crnu majicu, kamuflažne pantalone, čizme, nosio je zelenu torbu."

Britanski ministar hoće da ubrza raspoređivanje laserskog oružja 

Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da želi da ubrza raspoređivanje laserskog oružja dalekog dometa „Dragon fajer“ radi njegove potencijalne predaje Ukrajini.

Prema njegovim rečima, oružje može imati „ogromne posledice“ po ukrajinski sukob. On je naveo da se ovo oružje može rasporediti na kopnu, kao i na brodovima i dronovima.

Istovremeno, Šeps je istakao da će razmotriti ubrzavanje procesa uvođenja u upotrebu „Dragon fajer“ „kako bi ga, verovatno, Ukrajinci dobili“.

Prema informaciji „Skaj njuz“ televizijskog kanala, prvobitno je oružje trebalo da bude stavljeno u upotrebu 2032. godine, mada sada Ministarstvo odbrane Britanije planira da ga rasporedi 2027. godine.

Moskva proteruje slovenačkog diplomatu

Rusija je proterala slovenačkog diplomatu nakon što je Ljubljana naredila ruskom diplomati da ode, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ambasador Republike Slovenije u Ruskoj Federaciji Darija Bavdaž-Kuret pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i izražen joj je oštar protest u vezi sa neosnovanim oduzimanjem akreditacije službeniku ruske ambasade Sloveniji - navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

Na Smolenskom trgu su izvestili da je uzimajući u obzir princip reciprociteta, ambasadoru uručena nota u kojoj se proglašava "personom non grata" za jednog zaposlenog u slovenačkoj ambasadi u Moskvi.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je 21. marta proglasilo ruskog diplomatu za "personu non grata", navodeći da je on sprovodio aktivnosti koje nisu bile u skladu sa njegovim diplomatskim statusom.

Oborene ukrajinske bespilotne letelice blizu rafinerije u oblasti Rostov

Ruske snage oborile su četiri ukrajinske bespilotne letelice u blizini grada Novošahtinska u ruskoj oblasti Rostov, gde se nalazi rafinerija nafte koja je ranije bila na meti Kijeva, rekao je regionalni guverner Vasilij Golubev.

Naveo je da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

Na meti ukrajinskih dronova u martu je bila i rafinerija nafte Novošahtinska. Taj napad je doveo do kratkotrajnog gašenja fabrike.

Moskva pozvala slovenačkog ambasadora zbog proterivanja ruskog diplomate

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je slovenačkog ambasadora u Moskvi, javila je državna novinska agencija Tas, pozivajući se na to Ministarstvo.

Izaslanik je navodno pozvan u vezi sa proterivanjem ruskog diplomate iz Slovenije.

Rusija: Neprihvatljivo korišćenje komercijalnih satelita u borbi

Upotreba komercijalnih satelita za vojne operacije Rusija smatra rastućom pretnjom, izjavio je Vladimir Ermakov, direktor odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova.

- Rusija smatra sve većom pretnjom korišćenje komercijalnih satelita i povezane zemaljske infrastrukture, deklarisane kao sistemi za civilnu upotrebu, za podršku vojnim operacijama i mešanje u unutrašnje poslove suverenih država - rekao je Ermakov u intervjuu za Tas.

Pored toga, kako je ukazao, dovodi do nepotrebnih rizika po dugoročnu održivost svemirskih aktivnosti i brojne društveno-ekonomske procese koji zavise od svemirskih tehnologija.

- Ovaj faktor utiče na interese većine zemalja članica UN, pre svega onih u razvoju - dodao je diplomata.

Kuleba: "Tripoljski" ne bi izgubili da je Zapad obezbedio "patriot"

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je, na marginama konsultacija ukrajinsko-slovačke vlade u Mihajlovcima, rekao da Ukrajina svojim partnerima ističe kritičnu važnost snabdevanja savremenim PVO sistemima "patriot".

Konkretno, kako navodi nedostatak zaštitne opreme je omogućio Rusima da unište termoelektranu "Tripoljski" u blizini Kijeva.

- Postoji samo jedna tema koju treba pokrenuti – dajte nam `patriote`. Da imamo `patriote`, ne bismo sve ovo izgubili danas -  naglasio je Kuleba.

Prema njegovim rečima, u tom duhu će ukrajinska strana razgovarati sa stranim partnerima – "maksimalno ubrzanje snabdevanja PVO".

Poljska šalje svoje snage u Ukrajinu

Poljska priprema svoje snage za slanje kontingenta u Ukrajinu, oni dolaze u zonu borbenih dejstava u malim grupama predstavljajući se kao plaćenici, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir. Rogov.

Kako je precizirao, poljski vojnici najčešće dolaze u četama na mesec i po dana, a potom se menjaju.

Napredak ruske vojske na frontu

Na frontu u DNR prednost je na strani ruske vojske, a to potvrđuje svakodnevno napredovanje jedinica, rekao je savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.

On je dodao da ruske snage napreduju kod Marjinke što im otvara operativni prostor u više pravaca odjednom.

Ruski vazdušni udari na Harkov, Nikolajev i Sumi

Ruski vazdušni udari na Harkov, Nikolajev i Sumi, u kojima je bilo i žrtava i velike materijalne štete, obeležili su jučerašnja ratna dejstva u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija sa više od 80 projektila i dronova udarila na više oblasti, od kojih je najpogođenija bila Harkovska. Na meti je bila i Kijevska oblast, gde je potpuno uništena termoelektrana "Tripoljska”, a pogođena je i termoelektrana u gradu Sumi.

Zbog toga je zamenica šefa ukrajinske misije pri OEBS-u Viktorija Kuvšinjikova pozvala na prekid svake značajne interakcije sa Rusijom, koja, kako je navela, "izvodi terorističke napade u pokušaju da uništi ukrajinske termo i hidro elektrane i brane".

Masovan napad na ukrajinske energetske objekte

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

I sa ruske strane stižu izveštaji o oborenim ukrajinskim dronovima u, kako se navodi, 12 regiona širom Rusije.

Pomerena starosna granica za mobilizaciju

U međuvremenu, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je zakon kojim se starosna granica za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina.

Makron pozvao evropske zemlje na "ratnu ekonomiju"

Za to vreme, francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao evropske zemlje na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju”, kako bi se nastavila podrška Ukrajini i ojačale odbrambene sposobnosti Evrope. Poljska je saopštila da postoji mogućnost da Kijevu pošalje rakete iz sovjetske ere.

Erdogan posreduje miru

S druge strane, iz Turske stižu nagoveštaji o novom nacrtu mirovnog sporazuma za Ukrajinu, kojem, kako navodi Nova gazeta, posreduje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o švajcarskoj inicijativi da se u junu održi konferencija o ukrajinskoj "formuli mira", rekao da su mirovni pregovori koji ne uključuju Rusiju - besmisleni.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nazvala je konferenciju u Švajcarskoj "još jednom antiruskom avanturom".

 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave