I PELEGRINI ZBLIŽAVA BRATISLAVU SA MOSKVOM? Novi predsednik Slovačke mogao bi dodatno da okrene zemlju od Kijeva

A.Vojinović

08. 04. 2024. u 07:00

OSIGURAĆEMO da Slovačka ostane na strani mira, a ne rata.

И ПЕЛЕГРИНИ ЗБЛИЖАВА БРАТИСЛАВУ СА МОСКВОМ? Нови председник Словачке могао би додатно да окрене земљу од Кијева

Tanjug

Ovo je u prvom govoru nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora poručio novi šef države Peter Pelegrini (48). Bivši premijer Slovačke kojeg je podržala vladajuća koalicija minule nedelje osvojio je 53,12 odsto glasova, dok je njegovom rivalu i nekadašnjem ministru spoljnih poslova Ivanu Korčoku pripalo 46,87 procenata. Pobedom na predsedničkim izborima Pelegrini je opravdao ulogu favorita koju je imao u kampanji, dok je njegov blizak odnos sa aktuelnim premijerom Robertom Ficom i otvorena podrška Moskvi mogla da najavi još veći zaokret Slovačke u diplomatskim odnosima sa Ukrajinom i zapadnim svetom.

Pelegriniju je poverenje u drugom krugu izbora za novog šefa države ukazalo 1.409.255 birača, dok je Korčok osvojio srca 1.243.709 građana, saopštio je juče slovački Zavod za statistiku. Na predsedničke izbore je izašlo 61,14 odsto građana upisanih u biračke spiskove. Kolika je podrška glasača Pelegriniju bila pokazali su podaci da je pobedu odneo u svim regionima Slovačke, osim u Bratislavi, prema zvaničnim rezultatima izbora koje je potvrdila Državna izborna komisija. Pelegrini je najviše glasova dobio u regionu Banske Bistrice, gde je za njega glasalo 61,01 odsto birača. Samo 34,02 odsto birača sa pravom glasa zaokružilo je Pelegrinijevo ime u regionu Bratislave.

Novi šef Slovačke je na visokoj poziciji nasledio Zuzanu Čaputovu, liberalno orijentisanu predsednicu, koja je odbila da se kandiduje za još jedan mandat. Čaputova je za razliku od njenog naslednika tokom svog mandata gajila bliske odnose sa Zapadom i podržavala Ukrajinu u ratu sa Rusijom. Preuzimanjem predsedničke palice od Čaputove i rame uz rame sa Ficom, u čijoj koalicionoj vladi je i Pelegrinijeva stranka Hlas, predviđa se da Slovačka na najvišim pozicijama više neće imati zvaničnike koji će tako zdušno podržavati Kijev u međunarodnim savezima.

Pelegrini se zalaže za normalizaciju odnosa Bratislave sa Moskvom, dok je sankcije Rusiji ocenio kao neefikasne tvrdeći da su negativno uticale i na stanovnike Slovačke. On je, takođe, istakao da neće dozvoliti da Slovačka bude uvučena u sukob u Ukrajini i odbacio ideju o slanju stranih jedinica u tu zemlju, preneo je RT.

Čestitka predsednika Vučića

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke. "Srdačne čestitke Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke. Dužnost preuzimate u vremenima velikih izazova, a u Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera. Uveren sam da ćemo nastaviti da jačamo odnose između Srbije i Slovačke, na dobrobit naših građana", naveo je Vučić na "Iksu".

- Situacija u Ukrajini nema vojno rešenje, a taj sukob mogao bi da se pretvori u još veću katastrofu - istakao je on.

Fico je uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Slovačkoj, gde je njegova partija Smer odnela pobedu, govorio da će obustaviti slanje oružja u Ukrajinu i toga se pridržava. Njegova najava je i tada bila ocenjena kao veliki zaokret prema Kijevu, ali i NATO i EU, naročito jer je Slovačka bila prva zemlja članica Severnoatlantske alijanse koja je Ukrajini poslala borbene avione "mig 29".

Ipak, Pelegrini je poručio da njegova pobeda neće podrazumevati preveliku žurbu u promeni spoljne politike Slovačke.

- Takođe, garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO - govorio je Pelegrini.

Pelegrini, ekonomista po zanimanju, koji je bio Ficov zamenik u Smeru, postao je premijer 2018. godine, nakon što je Fico bio primoran da podnese ostavku posle velikih antivladinih protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice. Kasnije se odvojio od Fica i osnovao sopstvenu stranku Hlas, više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-levičarskog Smera.

Dok je Pelegrini tokom kampanje na javnim nastupima govorio sa simpatijama prema Moskvi, njegov protivkandidat je bio okrenut Zapadu. Štaviše, Korčoku se stavljalo na teret da je ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da ratuju u Ukrajini, ovlašćenje koje po ustavu nema predsednik države, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)