ISKANDER SRAVNJUJE UKRAJINSKU VOJNU FABRIKU: Stradala postrojenja Motor Siča u Zaporožju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 22:00

U DANAŠNjEM raketnom napadu sistemom Iskander pogođena je ukrajinska fabrika avionskih motora „Sič“.

ИСКАНДЕР СРАВЊУЈЕ УКРАЈИНСКУ ВОЈНУ ФАБРИКУ: Страдала постројења Мотор Сича у Запорожју (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

 Ukrajinski mediji izveštavaju da je gađana stambena zona, ali je zahvaljujući video snimcima fabrika vrlo brzo geolocirana. Fabrika se nalazi u Zaporožju.

Nema sumnje da su se prilikom odabira mete ruske Vazdušno-kosmičke snage držale pravila da se gađaju sva postrojenja za proizvodnju komponenti za bespilotne letelice. I ovaj napad je produžetak iste strategije. Rusi su fabriku gađali sa dve rakete balističkog sistema Iskander-K. Očevidci su prijavili 3 snažne eksplozije.

Fabrika „Motor Sič“ proizvodi avio-motore AI-450S koji se koriste u aparatima Bajraktar Akindži (Bayraktar Akıncı), kao i motore za Bajraktar TB2 (Bayraktar TB2). Sa Turcima je imala dugu saradnju. Fabrika sklapa i motore za helikoptera i avione, te vrši remont letelica. Reč je o fabrici sa značajnom tradicijom. Ona je i ranije bila meta ruskih napada. Nema sumnje da je tako ozbiljan pogon sposoban i za proizvodnju dronova.

Rusija i dalje ostvaruje prednost u ratu dronova, ali ni Ukrajina više ne zaostaje tako mnogo u toj borbi. Iz svega se izvodi zaključak da će svako ovakvo razaranje u mnogome uticati na sposobnost VSU. Ukrajinska postrojenja za proizvodnju bespilotnih letelica su česta meta ruskih raketnih napada.

Raketni sistem Iskander je opet pokazao svoju snagu i preciznost, ovaj put ostavljajući pustoš u fabrici u Zaporožju. Iskander se ranije više puta istakao, pre svega uništenjem sistema Patriot u Donbasu. U ovom ratu to nije bio jedini skalp za slavni sistem. Ipak, ovaj put su ruski raketaši koristili Iskander-K. Reč je o modifikaciji koja gađa sa krilatim raketama, po kojima je sistem i dobio ime.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?