NEPOZNATI OBJEKAT "PAO SA NEBA" LJUDIMA U KUĆU: Umalo da im povredi dete, sumnja se da je ovo u pitanju (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 04. 2024. u 09:20

NASA je u utorak saopštila da analizira objekat koji je nedavno "pao s neba" na kuću na Floridi. Verovatno se radi o krhotini odbačenog dela s Međunarodne svemirske stanice (ISS). Alehandro Otero iz Naplesa objavio je na Iksu da je neidentifikovani predmet 8. marta probio krov i prošao kroz dva sprata kuće, pri čemu je zamalo povredio njegovog sina.

НЕПОЗНАТИ ОБЈЕКАТ ПАО СА НЕБА ЉУДИМА У КУЋУ: Умало да им повреди дете, сумња се да је ово у питању (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Otero smatra da je njegovu kuću pogodio deo teretnog spremnika u kojem su se nalazile stare baterije koji je NASA izbacila s ISS-a 2021. godine. Spremnik je, kako je predviđala agencija, trebao 8. marta bezopasno izgoreti iznad Zemljine atmosfere. 

NASA: Analiziramo objekat

Otero je takođe objavio snimak sa svoje nadzorne kamere na kojoj se čuje kako neki predmet probija krov u 14.34 sati po lokalnom vremenu.

- Dakle, to je 19.34 UTC, što je u skladu s procenom Svemirskih snaga o ulasku u atmosferu iznad Zaliva – 19.29 UTC. Mislim da ste možda u pravu i da se radi o spremniku baterije EP-9 - komentarisao je na njegovoj objavi astrofizičar Džonotan Mek Dovel. 

Ubrzo se javila i NASA

- U dogovoru s vlasnikom kuće smo prikupili spomenuti objekat. Analizirćemo ga u Nasinom svemirskom centru Kenedi na Floridi što je pre moguće kako bi se utvrdilo njegovo poreklo. Dodatne informacije će biti dostupne nakon analize - kazala je NASA u utorak za AFP. 

Ko će preuzeti odgovornost za štetu?

Prema izveštaju portala Ars Teknika, baterije jesu bile u vlasništvu Nase, ali su se nalazile u spremniku koji je lansirala japanska svemirska agencija – što potencijalno komplikuje preuzimanje odgovornosti za nastalu štetu na kući. 

Ovo nije prvi puta da je "svemirsko smeće" uzrokovalo probleme na Zemlji. Na primer, 2022. je deo kapsule Spejs eks Dragona pao na australijsku farmu ovaca. Skylab, prva američka svemirska stanica, pala je na zapadnu Australiju. 

(Indeks)

BONUS VIDEO: Sve češće erupcije na Islandu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?