"ONI MORAJU DA RADE BOLJE" Miler: SAD žele brzu istragu o izraelskom napadu i pogibiji sedam radnika WCK

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

04. 04. 2024. u 00:52

SJEDINjENE Američke Države žele da vide brzu izraelsku istragu o napadu u kojem je ubijeno sedam ljudi koji su radili za Svetsku centralnu kuhinju (WCK), humanitarnu organizaciju svetski poznatog kuvara Hozea Andresa, saopštio je danas stejt department.

ОНИ МОРАЈУ ДА РАДЕ БОЉЕ Милер: САД желе брзу истрагу о израелском нападу и погибији седам радника WCK

Foto: Jutjub printskrin/The Pavlovic Today

- Trebalo bi da Izrael uvede bolje mere koordinacije za zaštitu humanitarnih radnika,  uopšte zaštitite svih civile na terenu - poručio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Rojters.

Prema Milerovim rečima, nije bitno kako je Izrael napravio grešku, već to što je "na kraju dana bilans bio sedam mrtvih humanitarnih radnika koji su pokušavali da isporuče humanitarnu pomoć".

- Šta god da je bio razlog koji je doveo do ove tragedije, kakva god bila greška koja se dogodila unutar izraelske vojske, to je neprihvatljivo i oni moraju da rade bolje - rekao je Miler.

Poznati kuvar Hoze Andres, osnivač humanitarne organizacije WCK, izjavio je danas da je izraelska vojska ''sistematski, automobil po automobil'' napadala radnike WCK, iako je ta organizacija prethodno imala jasnu komunikaciju sa izraelskom vojskom, preneo je ranije Rojters.

- Ovo nije bila samo nesrećna situacija, nezgoda, ups, bacili smo bombu na pogrešno mesto. Čak i da nismo bili u koordinaciji sa izraelskom vojskom, nijedna demokratska zemlja, nijedna vojska ne može da gađa civile i humanitarce - rekao je Andres.

WCK je saopštila u utorak da "obustavlja rad u Gazi nakon izraelskog napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika".

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave