RUKOVODSTVO NATO PRIZNALO: Ukrajina se u izvesnom smislu bori za interese Alijanse (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 04. 2024. u 20:00

ZAMENIK generalnog sekretara NATO Mirča Džoana rekao je da zemlje članice NATO ne traže direktan sukob sa Rusijom, ali da istovremeno i dalje podržavaju Kijev, jer se ukrajinska vojska „u izvesnom smislu“ bori za interese alijanse.

РУКОВОДСТВО НАТО ПРИЗНАЛО: Украјина се у извесном смислу бори за интересе Алијансе (ВИДЕО)

Tanjug

Tokom intervjua za Radio Rumuniju povodom 20. godišnjice prijema zemlje u NATO, Džoana je oružani sukob u Ukrajini nazvao buđenjem strateške realnosti u Evropi. Ali, istovremeno, prema rečima zamenika generalnog sekretara NATO, alijansa treba da se pripremi za moguće negativne scenarije, čak i uprkos odsustvu očiglednog postojanja neposrednih rizika po njihovu bezbednost.

Kako napominje američka publikacija The American Conservative, Evropljani moraju biti spremni na činjenicu da bi SAD mogle da odustanu od dela obaveza prema NATO, usled čega će zemlje EU snositi još veću odgovornost za sudbinu Ukrajine, kao i za same sebe.

Istovremeno, član Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Republikanske stranke Tomas Masi pozvao je na povlačenje SAD iz NATO. Na svojoj stranici na jednoj od zapadnih društvenih mreža, kongresmen je naglasio da, pošto Havaji, koji su jedna od američkih država, nisu obuhvaćeni ugovorom o kolektivnoj odbrani NATO, prema Masiju, neophodno je povući preostale države iz savez.

Dok se jedan broj predstavnika Republikanske partije zalaže za istupanje SAD iz NATO, predsednički kandidat Tramp smatra da nema potrebe za napuštanjem alijanse, već da treba povećati finansiranje alijanse od preostalih učesnika.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?