I DŽOANA ROULING PROTIV ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Autorka romana o Hariju Poteru oštro kritikovala novi škotski zakon protiv govora mrž

D.B.M.

02. 04. 2024. u 12:45

NE DIŽE se samo prašina kod nas oko rodne ravnopravnosti i pravnih akata koji regulišu postojanje džendera. Naime, autorka romana o najpopularnijem dečaku čarobnjaku oštro je kritikovala novi škotski zakon protiv govora mržnje. Dž. K. Rouling je pozvala vlasti da je uhapse ako smatraju da je objavama na društvenim mrežama izvršila prekršaj ili krivično delo.

И ЏОАНА РОУЛИНГ ПРОТИВ ЗАКОНА О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ: Ауторка романа о Харију Потеру оштро критиковала нови шкотски закон против говора мрж

Foto: EPA

Autorka romana, koja živi u Edinburgu, u objavama na mrežama nekoliko transrodnih žena je opisala kao muškarce, među kojima su i osuđeni zatvorenici, transaktivisti i druge javne ličnosti.Ona je više puta izjavila da se samo one koje imaju menstruaciju mogu smatrati ženama, a da je "slobodi govora i verovanja" došao kraj ako ubuduće bude zabranjeno da se tačno opisuje biološki pol.

Mada ga je škotski parlament odobrio još 2021, Zakon je stupio na snagu prvog aprila ove godine. Njime je strogo zabranjeno izazivanje mržnje na osnovu starosti, invaliditeta, veroispovesti, seksualne orijentacije, transrodnog identiteta ili interseksualnosti. Zaprećena je kazna od sedam godina zatvora.

Lavinu komentara izazvala su i objave Roulingove na društvenoj mreži Iks:

- Izgleda da su škotski zakonodavci pridavali veću vrednost osećanjima muškaraca koji izvode svoju ideju o ženskosti, nego pravima i slobodama stvarnih žena i devojčica.

- Nemoguće je tačno opisati ili uhvatiti se ukoštac sa realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i devojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i devojčica, osim ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivamo muškarcem.

- Ako se tačan opis biološkog pola smatra krivičnim delom i izazivanjem mržnje, onda je slobodi govora i verovanja u Škotskoj došao kraj.

U jednom od postova, Roulingova je napisala da se raduje što će biti uhapšena, ako se ono što je napisala kvalifikuje kao prekršaj prema odredbama novog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)