PRIZOR KOJI ĆE VAS OSTAVITI U ČUDU: Pogledajte kako izgleda kada jato vrana opkoli "plen" (VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2024. u 20:53

VRANE su najbrojniji stanovnici grada kada je reč o pticama. Zbog ovoga je dobro znati i da povremeno mogu biti opasne i da napadnu. To se obično dešava jednom godišnje kada dobiju mlade početkom maja.

ПРИЗОР КОЈИ ЋЕ ВАС ОСТАВИТИ У ЧУДУ: Погледајте како изгледа када јато врана опколи плен (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Instagram

Na Instagramu su mediji pronašli video star nekoliko dana, a nastao je u Teksasu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by meteo.it (@meteo.it)

Na snimku se vidi ogromno jato vrana koje su u potpunosti okovale grad. Ima ih na sve strane i deluju prilično opasno. 

Šta je razlog ovakvog ponašanja vrana, ne možemo sa sigurnošću da kažemo.

U komentarima su ljudi ostavljali različita mišljenja, a neki su i stava da ptice osećaju negativnu energiju koja kruži oko ljudi. 

Ljudima se preporučuju da kroz narednih mesec dana budu oprezni. U ovom periodu vrane se gnezde i mogu biti prilično agresivne. Godinama unazad se dešavalo da napadaju ljude iz straha za svoje mlade. 

Kako napadaju

Najpre odrasle ptice počinju glasno da šalju znake upozorenja snažnim graktanjem, posle čega mogu da se upute ka potencijalnom „uljezu" sa lažnim ili pravim napadima u cilju odbrane mladunaca.

Vrane uglavnom napadaju kada su mladunci nisko u žbunju ili u nižim delovima krošnje drveta.

U periodu kada mladunci izlaze iz gnezda, neophodno je biti oprezan prilikom prolaska u blizini gnezda ili mesta gde su mladunci.

Zašto i kada napada

S obzirom da joj je pristup hrani dosta olakšan u gradskim sredinama često dolazi u „sukob" s ljudima, naročito u periodu kada na svet donosi mlade i kada ptići izlaze iz gnezda.

U saopštenju Zavoda za zaštitu prirode navodi se da pozivi građana s prolećnim danima postanu učestaliji i da se uglavnom žale na njihovo neuobičajeno, uznemiravajuće ponašanje i ničim izazvane agresivne napade.

Savetuju da vrane i mesta gde se gnezde izbegavate tokom prolećnih meseci i da se ne približavate mladuncima. Period kada mladunci uče da lete je posebno kritičan, pa se dešava da ispadaju iz gnezda i pre nego su spremni da lete.

Tada odrasle ptice brane teritoriju i mladunce, pa može doći i do napada ukoliko se im se prolaznik previše približi. Ovakvo ponašanje vrana traje oko desetak dana, nakon čega su mladunci potpuno spremni za let i više nema bojazni od napada.

Tokom maja meseca mladunci vrane izleću iz gnezda.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: IRON MAN IZ STVARNOG ŽIVOTA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu