OGLASIO SE NATO: Alijansa potvrdila Putinove reči

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 03. 2024. u 16:04

TRENUTNO nema indicija da Rusija planira invaziju na bilo koju zemlju NATO-a, izjavio je u Rigi admiral Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO.

ОГЛАСИО СЕ НАТО: Алијанса потврдила Путинове речи

Foto: Tanjug/AP

Govoreći o sajber napadima, Bauer kaže da to nije dovoljan razlog da se pokrene član 5 iz osnivačkog ugovora Alijanse o zajedničkoj odbrani, već bi to moglo da se uradi samo u slučaju direktnog napada na zemlju koja je članica bloka.

Istovremeno, prema njegovim rečima, "ambicije Moskve prevazilaze Ukrajinu, tako da Alijansa mora da bude spremna".

- Alijansa je pristala da Rusiju smatra pretnjom i, shodno tome, menjamo svoje vojne planove, preusmeravajući se na kolektivnu odbranu. Ovi planovi su usaglašeni na samitu NATO-a u Viljnusu i radi se na tome da se osiguramo da možemo da se branimo od pretnje - rekao je Bauer.

U poslednje vreme na Zapadu se sve češće mogu čuti izjave o mogućem sukobu Rusije i NATO-a. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po interese ove zemlje.

Predsednik Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a i istakao da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali da "pametni ljudi odlično razumeju da je to laž".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave