IZRAEL GUBI PODRŠKU SAVEZNIKA: Svađa Netanijahua s Bajdenom, Kanada prekida isporuku naoružanja, EU pooštrava ton

I. Stanojević

27. 03. 2024. u 17:19

LIDER Izraela, Benjamin Netanijahu, našao se u klinču. Rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojom se nalaže hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, dodatno je zamrsila klupko. Ne samo da im odluka SB UN mrsi konce, već im i glavni saveznik, Vašington, stavlja do znanja da im više nije bezrezervna podrška. Šef Bele kuće, Džozef Bajden, opisao je moguću kopnenu ofanzivu na Rafu kao grešku. Netanijahu, međutim, i dalje na tome insistira.

ИЗРАЕЛ ГУБИ ПОДРШКУ САВЕЗНИКА: Свађа Нетанијахуа с Бајденом, Канада прекида испоруку наоружања, ЕУ пооштрава тон

Foto: Profimedia

Istovremeno, Kanada obustavlja isporuke oružja, dok EU takođe pooštrava ton, uključujući i Nemačku. Ogromna zabrinutost u svetu vlada zbog izraelskih vojnih ambicija, ali i zbog rastuće humanitarne katastrofe u palestinskoj enklavi. Po podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze koje kontroliše Hamas, broj poginulih u izraelskoj vojnoj operaciji koja je bila odgovor na napad ekstremističkog Hamasa, premašio je 32.000. Na izraelskoj strani ubijeno je oko 1.160 ljudi, a oko 250 je oteto, što proporcionalnost vojnog angažmana dovodi u pitanje, čak i među bliskim saveznicima Tel Aviva.

Beskompromisan stav Netanijahua oko napada na Rafu da bi se, kako kaže, konačno obračunao sa Hamasom, u kombinaciji sa sve katastrofalnijom humanitarnom situacijom u Pojasu Gaze, izazvao je preispitivanje američkog stava u Savetu bezbednosti UN, navodi Dojče vele. Vašington je, krajem prošle nedelje, predstavio nacrt rezolucije koji je trebalo da utvrdi "potrebu za trenutnim prekidom vatre" u Pojasu Gaze. Iako takav američki nacrt nije prošao zbog veta Rusije i Kine, ipak se smatra jačanjem pritiska SAD na Tel Aviv.

Vašington radi na pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca, u zamenu za palestinske zarobljenike. Američki državni sekretar Entoni Blinken upravo putuje Bliskim istokom i razgovara sa svim uključenim stranama. "Dogovor je sve bliže i vrlo je moguć", poručio je on.

Paralelno sa tim, parlament u Otavi je, zahvaljujući glasovima zelenih i liberala, ne samo privremeno obustavio sve isporuke oružja Izraelu, već bi Kanada trebalo da nastavi i rad na rešenju ove dve države. To se povezuje s priznavanjem samostalne palestinske države. Kanadska šefica diplomatije Melani Džoli, kaže da je ta odluka motivisana aktuelnim ratom između Izraela i Hamasa, iako se Otava, kao i SAD, smatra bliskim saveznikom Tel Aviva. To Kanadu stavlja na spisak zemalja koje su zaustavile izvoz oružja u Izrael, na kome su i Japan, Belgija, Holandija i Španija.

Kritike Španije i Irske

UNUTAR EU posebno je Španija postala jedan od najoštrijih kritičara izraelske vojne operacije. Zajedno sa irskim kolegama, španski premijer Pedro Sančez pozvao je Evropsku komisiju da preispita sporazum o pridruživanju sa Izraelom. Madrid i Dablin izrazili su sumnju da će Izrael ispuniti obaveze prema sporazumu, posebno kada je reč o "poštovanju ljudskih prava i demokratskih načela".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)