RAT U UKRAJINI: F-16 stigao u delovima? Rusi "skinuli rukavice" - Novi raketni napad; Poljski ministar - Rusi testirali našu PVO (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 03. 2024. u 07:23 >> 22:32

RAT u Ukrajini – 761. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ф-16 стигао у деловима? Руси скинули рукавице - Нови ракетни напад; Пољски министар - Руси тестирали нашу ПВО (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ukrajinci napali Kursku oblast

U toku je vaznušni napad na Kursku oblast. Na sanzi je vazdušna uzbuna. Ruske PVO jedinice odbijaju napad.

Foto: printskrin

 

F-16 stigao u delovima?

Privatne avio-kompanije povezane sa Pentagonom isporučile su više od 300 tona vojnih zaliha u Rzeszov u ​​Poljskoj u protekla dva dana. Pretpostavlja se da je teret namenjen Oružanim snagama Ukrajine (VSU).

Teretni avion Atlas Air Boing 747-8 obavio je nekoliko letova iz Sjedinjenih Država do poljskog čvorišta.

Foto Tanjug/AP

Isporuka naoružanja Ukrajini je u punom jeku. Prethodni let približno istog para zabeležen je 22. marta. Ukrajinski transportni avion An-124 je 24. marta takođe doneo “nešto vojno” iz Norveške u Žešov.

 

Dronom napali automobil

Ukrajinski dronovi kamikaze napali su automobil u blizini sela Dorogošč u Grajvoronskom okrugu Belgorodske oblasti, saopštio je šef regiona Vjačeslav Gladkov.

Vozač je povređen.

Raketni napad u Odesi

Oružane snage Rusije izvele su novi raketni udar na Ukrajinu, a prema preliminarnim podacima napadnuti su Odesa, Kremenčug i Poltava. Ovo izveštavaju ukrajinski resursi.

Poljski ministar: Rusi testirali našu PVO

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Marčin Kervinjski izjavio je da je Rusija poslednjih meseci navodno „testirala sposobnosti protivvazdušne odbrane“ te republike.

Uništeni PVO sistemi Patriot

Tokom jutrošnjeg raketnog napada na aerodrom Žuljani kod Kijeva uništena su dva sistema PVO Patriot, saopštio je ratni dopisnik Rusije 24 Andrej Rudenko.

 

Švedski leopard u ukrajinskom blatu (VIDEO)

Video sa još jednim napuštenim tenk Leopard 2A5 (Strv 122), prebačen u ukrajinske formacije iz Švedske. Kako prenosi kanal Povernutыe na voйne, video je snimljen u okolini Torskog.

Štaviše, u jesen 2023. godine na internetu su se već pojavili snimci uništenja dve jedinice oklopnih vozila ovog tipa na istom području. Dakle, možemo pretpostaviti da vojnici Oružanih snaga Rusije pregledaju samo jedno od ovih vozila, do kojih su tek sada uspeli da dođu.

Istovremeno, preuranjeno je da se ovaj „Leopard“ beleži kao trofej: kao što praksa pokazuje, u većini slučajeva je moguće uspešno evakuisati opremu samo kada, kako trupe napreduju, neutralna zona postane pozadi. U suprotnom, sama oprema za evakuaciju biva pod neprijateljskom vatrom.

 

Posle dužeg zatišja: Ruske snage napreduju kod Severska

Ruska komanda nastavlja da razvlači snage Oružanih snaga Ukrajine, izvodeći napade u različitim pravcima, uključujući i one u kojima je već duže vreme „zatišje“. Posle intenziviranja borbi na pravcu Guljajpolje i zauzimanja sela Mirnoje, Oružane snage Rusije su se naglo pojačale na severskom pravcu, napale na liniji Razdolovka – Veseloje. Ovo navode ruski izvore.

Kako prenosi TG kanal „Ribar“, ruske trupe su nakon dužeg zatišja napale na liniji Razdolovka – Veseloje i uspele značajno da napreduju, zauzevši nekoliko ukrajinskih položaja. Ukrajinske jedinice, koje su izbačene sa svojih položaja, bile su prinuđene da se povuku iza reke Suhe Plotve, gde su učvrstile svoj položaj na dominantnim kotama. Sada se borbe vode u sivoj zoni u niziji u koritu reke između položaja.

Ilustracija telegram rybar

„Zapadno od Veselog, u predelu korita reke, nalazi se velika nizina, koja predstavlja „sivu zonu“, pošto se zbog terena tu ne može učvrstiti. Na severnoj obali, na izvesnoj udaljenosti od korita reke u visini, nalaze se neprijateljski utvrđeni rejoni, na jugu – položaji Oružanih snaga Rusije. Predstoje borbe u „sivoj zoni““, piše Ribar.

Borbe se vode i severno od Veseloja, gde Rusi pokušavaju da izbace ukrajinske jedinice sa pošumljenog prostora zapadno od pruge. Dakle, napad na Seversk dolazi i iz Belogorovke i iz Razdolovke. Tulski padobranci deluju na ovom pravcu.

 

Ovorene dve rakete  od 7 tona S-200

Ruski sistemi PVO uništili su dve ukrajinske rakete sistema S-200 iznad Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

VSU izveo 10 napada na Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata napadala teritoriju Belgorodske oblasti najmanje 10 puta uz pomoć dronova, šest osoba je ranjeno, rekao saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu izgubile do 110 vojnika;

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu avdejevskog pravca i odbile 10 kontranapada ukrajinskih jurišnih snaga. Tokom proteklog dana ukrajinske snage izgubile su oko 120 vojnika. Takođe je uništeno šest ukrajinskih tenkova, dva oklopna vozila i dva automobila, dok je tokom protivbaterijske borbe uništeno samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica D-20, protivtenkovski top „rapira“ i radarski sistem AN/TPKu-48.

Tokom proteklog dana ruska PVO uništila je 103 drona i oborila 31 raketu „hajmars“, „vampir“ i „uragan“;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 175 vojnika. Takođe su uništene dve ukrajinske radarske stanice, tenk, dva oklopna vozila, od kojih jedan „bredli“ i tri automobila. Tokom protivbaterijske borbe uništena su dva artiljerijska oruđa „krab“, top „rapira“;

Na hersonskom pravcu ruske snage uništile su tri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika i uništeno devet kamioneta;

Ruske snage odbile su napad jurišne grupe ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu. Ubijeno je i ranjeno do 20 vojnika, a uništeno samohodno oruđe „gvozdika“.

Oštećena kuća u Kijevu

U Pečerskom okrugu Kijeva je nakon raketnog napada oštećena kuća, saopštila je kijevska gradska vojna administracija.

U dva regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

Upozorenje za vazdušni napad proglašeno je u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema mapi, alarm u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva , oglasio se u 15.06 po moskovskom vremenu. U preostalim navedenim regionima alarm je proglašen u 15.22.

Mađarska neće slati vojsku u Ukrajinu

Mađarska nikada neće slati vojsku i oružje u Ukrajinu, to je čvrst stav Budimpešte, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

- Mađarska ima veoma čvrst stav po ovom pitanju. Za nas je to crvena linija. Nikada nećemo slati oružje Ukrajini i očigledno je da ne šaljemo vojnike - rekao je Sijarto novinarima na marginama foruma „Atomekspo“.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ruske snage poboljšale položaje na avdejevskom pravcu

Ruske snage poboljšale su položaje na avdejevskom pravcu nakon uspešnih dejstava grupe „Centar“ i odbile deset kontranapada ukrajinskih jurišnih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, piše Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinske snage tokom proteklog dana na avdejevskom pravcu izgubile oko 120 vojnika.

Takođe je uništeno šest ukrajinskih tenkova, dva oklopna vozila i dva automobila, dok je tokom protivbaterijske borbe uništeno samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica D-20, protivtenkovski top „rapira“ i radarski sistem AN/TPKu-48.

Ukrajinska vojska promenila taktiku

Ukrajinska vojska je promenila taktiku na hersonskom pravcu, fokusirajući se na granatiranje civilne infrastrukture, izjavio je za Sputnjik gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

„Sada se neprijatelj fokusira na granatiranje civilne infrastrukture. Oni koriste artiljeriju, uključujući kasetnu municiju i minobacače, ali dobacuju samo do obale“, rekao je Saldo.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage posebno terorišu stanovništvo dronovima.

„Bespilotne letelice kruže iznad puteva za Aljoški i Kahovku i napadaju civilna vozila. Ukrajinski teroristi šalju bespilotne letelice na bolnice, druge javne zgrade, stajališta gradskog prevoza i kuće. Ovo je nameran pokušaj terorisanja i zastrašivanja stanovništva“, naglasio je Saldo.

Eksplozije u Kijevu

U Kijevu su se čule eksplozije usred upozorenja o vazdušnom napadu u regionu, javio je ukrajinski TV kanal „Pablik“, pišu RIA novosti. 

„U Kijevu se čuju eksplozije“, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu "Pablik".

Uzbuna za vazdušni napad na Kijevsku oblast i Kijev objavljena je u 11.29 po moskovskom vremenu.

U šest regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

U Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U 11.26 (po moskovskom vremenu) alarm se oglasio u Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti. Zatim je alarm objavljen u Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj oblasti i delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Odesa ostala bez struje, gađana i Mikolajivska oblast

Ukrajinska energetska kompanija DTEK je jutros saopštila da su u lučkom gradu Odesi uvedene obustave snabdevanja električnom energijom nakon što je u najnovijem ruskom vazdušnom napadu oštećeno jedno od visokonaponskih postrojenja.

Rojters prenosi da je gradska uprava Odese na Telegramu objavila da je na sam grad i Odesku oblast Rusija izvela nekoliko talasa napada dronovima.

Navodi se da su četiri bespilotne letelice oborene nad Odesom i susednom Mikolajivskom oblasti na jugu Rusije.

Pušilin: Oružane snage Rusije napreduju u oblasti Časov Jar

Oružane snage Rusije napreduju u oblasti Časov Jar, izvestio je Pušilin. 

Ukrajinske trupe napale Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su u ponedeljak osam NATO granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, izvestila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, pišu RIA novosti. 

„Posle 00.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom – prim. aut.) zabeleženo je granatiranje sa strane ukrajinske federalne jedinice (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 2.20 – naselje Galicinovka – grad Donjeck (Kirovski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 mm; 4.00 - naselje Karlovka - grad Donjeck (Kujbiševski okrug): ispaljene su dve granate kalibra 155 milimetara; 7.00 - naselje Kurakhovka - grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara“, navodi predstavništvo na Telegram kanalu.

155 mm artiljeriju koriste zemlje NATO-a. Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. 

 

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!