MIR U GAZI ČEKA NA NOVU SEDNICU SBUN: Palestinski ambasador rekao je da bi novi tekst zadovoljio interese

Dragan Vujičić

23. 03. 2024. u 19:05

NAKON petka kada su Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti UN koju su predložile SAD i koja poziva na "momentalni i održiv" prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi da bi se zaštitili civili i omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći za više od dva miliona ugroženih Palestinaca prema agenciji AP za ponedeljak 25. mart priprama se novi tekst.

МИР У ГАЗИ ЧЕКА НА НОВУ СЕДНИЦУ СБУН: Палестински амбасадор рекао је да би нови текст задовољио интересе

Foto AP

Naime, u glasanju od petka u UN 11 od 15 članova SB je glasalo "za", tri "protiv" - Rusija, Kina, Alžir, i jedan uzdržan - Gvajana. Ambasador Rusije Vasilij Nebenzija je objasnio da Moskva podržava uspostavljanje "momentalnog prekida vatre", ali se ne slaže sa terminologijom predloga rezolucije SAD, optuživši državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ambasadorku pri UN Lindu Tomas Grinfild da "zavaravaju međunarodnu zajednicu" iz "politizovanih" razloga, te da je predloženi tekst "licemeran".

Novi nacrt rezolucije, kako vidi AFP, "zahteva trenutni prekid vatre" za tekući muslimanski sveti mesec ramazan koji vodi "do trajnog održivog prekida vatre" kojeg se pridržavaju "sve strane". Osam od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti osmišljavalo je nacrt, koji takođe poziva na "trenutno i bezuslovno" oslobađanje zarobljenika i uklanjanje "svih barijera" humanitarnoj pomoći koja ulazi u opkoljeni Pojas Gaze.
Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur, pošto je ranije tekst koji su pisali

Nemilosrdno ratovanje u bolnici

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su ubile više od 170 naoružanih napadača Hamasa i zarobile 800 osumnjičenih za terorizam, tokom operacije protiv te palestinske grupe u bolnici Al Šifa, u gradu Gazi. Izraelci su počinila sedam masakra za 24 sata, pri čemu je ubijeno 72, a povređeno 114 - sa druge strane saopštila je Palestinska uprava.

Amerikanci označio kao pristrasan, rekao da bi novi nacrt zadovoljio interese arapskog sveta:

- Mi kao arapska grupa jednoglasno podržavamo i nacrt rezolucije - kazao je on.Međutim, američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild imala je drugačiji stav jer je rekla da će rezolucija dovesti do toga da se diplomatski pregovori koji su u toku i koji treba da dovedu do oslobađanje zarobljenika mogli naći u opasnosti. Ovi razgovori se održavljju paralelno u Dohi u Kataru.

- U svom sadašnjem obliku, taj tekst ne podržava osetljivu diplomatiju u regionu. Što je još gore, to bi zapravo moglo dati Hamasu izgovor da odustane od dogovora na stolu - rekla je ona.

Foto AP

Inače, Rusija i Kina su iskoristile pravo veta 22. marta da blokiraju rezoluciju o prekidu vatre u Gazi koju su izradile SAD u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto nije eksplicitno pozvala na prekid vatre. Iako je u nacrtu rezolucije priznata potreba za "trenutnim i trajnim prekidom vatre" u Gazi, on eksplicitno ne zahteva takvu akciju.Jedna od ključnih tačaka spora bio je jezik rezolucije. Rusija je, posebno, izrazila snažno protivljenje kritikujući je zato što nije nedvosmisleno pozvala na prekid vatre. Njihova misija pri UN okarakterisala je dokument kao oličenje "prošlosti izobličenja i neprihvatljivih jednostranih "osuda"", označivši ga kao "standardnu američku obmanu".

A kada su u pitanju razgovori o oslobađanju talaca u Kataru juče je stigla informacija da Izrael nije dao nikakve odgovore u vezi sa prekidom vatre ili povlačenjem iz Pojasa Gaze.

Broj ubijenih novinara 136!

VLADINA kancelarija za medije u Gazi izvestila je da je broj ubijenih palestinskih novinara od početka rata u Gazi dostigao 136 nedavnim ubistvom tri novinara. Mohamed Rifi, posvećeni foto-reporter koji je učestvovao u raznim medijima, podlegao je povredama koje je zadobio 15. marta kada su izraelske okupacione snage namerno gađale hiljade Palestinaca okupljenih na kružnom toku Al-Nabulsi u gradu Gazi dok su čekali na kamione pomoći. Muhamed je pokušavao da nabavi brašno za svoju porodicu u gradu Gaza.

Visoki izvor iz palestinskog pokreta otpora potvrdio je za arapske medije da ni ova runda pregovora u Dohi "nije dovela ni do čega novog". Izvor je, u razgovoru za "Al Madžedin", dodao "da je stav izraelske okupacije veoma tvrdoglav i da Izrael nije ponudio ništa novo, osim što je pristao na postepen i uslovni povratak raseljenih".Izraelska delegacija je, naveo je izvor, naglašavala je uslovni "povratak raseljenih lica u grupama, uključujući žene, decu i starije muškarce, što je predlog koji je Hamas odbacio". Štaviše, primećeno je da "Izrael" nije dao nikakav odgovor u vezi sa prekidom vatre ili povlačenjem iz Pojasa Gaze, "i nije bilo razgovora o zatvorenicima koje je tražio Hamas". 

Gutereš pored kamiona sa pomoći

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš boravi u poseti graničnom području između Egipta i Pojasa Gaze da bi ponovo apelovao na prekid vatre u palestinskoj enklavi.

Gutereš je juče stigao u Al Ariš na severu Sinaja u Egiptu, gde se nalazi veliki deo isporučene i uskladištene međunarodne pomoci za Gazu.
Regionalni guverner Mohamed Šuša rekao je Guterešu da oko 7.000 kamiona čeka na severnom Sinaju da isporuči pomoć Gazi i da inspekcijske procedure koje je tražio Izrael zadržavaju otpremanje pomoći, preneo je Rojters.
Očekuje se da Gutereš posetiti bolnicu u Al Arišu gde se leče Palestinci evakuisani iz Pojasa Gaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!