HOROR U FRANCUSKOJ: Učenici otvorili mejlove, a ono što su videli u porukama ih sledilo

Novosti online

21. 03. 2024. u 17:46

UČENICI najmanje 30 škola u pariskom regionu otvorili su svoje mejlove da bi otkrili šokantne snimke odsecanja glava uz preteće poruke, saopštilo je danas francusko ministarstvo prosvete, javlja Dejli mejl.

ХОРОР У ФРАНЦУСКОЈ: Ученици отворили мејлове, а оно што су видели у порукама их следило

Foto: EPA

Ustanove - uglavnom srednje škole - primile su "ozbiljne pretnje" koje sadrže "opravdanje i podsticanje na terorizam", rekao je predstavnik ministarstva prosvete.

Veruje se da su poruke ušle putem ENT digitalne platforme koja služi kao veza između nastavnika, učenika i roditelja, i to nakon što su počinioci "hakovali mejl adresu jednog učenika", rekao je izvor.

U međuvremenu, srednja škola u departmanu Sen-e-Mar, na istoku francuske prestonice, primila je poruku da su eksplozivi sakriveni širom ustanove "u ime Alaha", rekao je izvor iz policije.

Najmanje pet drugih srednjih škola u departmanu Ivilin, na zapadu većeg pariskog regiona, takođe je primilo pretnje bombom između srede i četvrtka.

Istragom se radi na "identifikaciji počinilaca", saopštilo je ministarstvo prosvete, dodajući da je psihološka podrška ponuđena deci ili odraslima koji su gledali "šokantne video snimke".

Premijer Francuske Gabrijel Atal će danas kasnije predsedavati sastanku o bezbednosti škola.

Najnovije pretnje dolaze nakon serije lažnih uzbuna za bombe koje su ciljale škole, aerodrome i turističke lokacije jesenju 2023, zajedno sa nekoliko ekstremističkih napada.

U oktobru, radikalizovani islamista ubio je nožem profesora u severnom gradu Aras.

Dominik Bernar (57) ubijen je od strane 20-godišnjeg čečenskog izbeglice Mohameda Mogučkova u srednjoj školi Gambeta.

Otac troje dece pokušao je da razgovara sa Mogučkovim kada je upao na školsko dvorište sa dva noža.

Ali Mogučkov je počeokrvavi  pohod, ubivši Bernara, a zatim teško povredivši još dva odrasla člana osoblja.

"Ova škola je bila pogođena barbarstvom islamističkog terorizma", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron nakon posete školi.

"Nastavnik koji je ubijen istupio je da zaštiti druge i bez sumnje spasao mnoge živote."

Zatim, u decembru, francuski sud je osudio šest tinejdžera za njihovu ulogu u odsecanju glave Samjuelu Patiju 2020. godine ispred njegove srednje škole blizu Pariza, nakon što su mu pomogli radikalizovanom islamisti da ga identifikuje.

Pati, 47-godišnji profesor istorije i geografije, uboden je i odsečena mu je glava u predgrađu Pariza Konflan-Sent-Onorin u oktobru 2020, samo 19 kilometara od Isua, nakon što ga je pratio islamski ekstremista koji je video njegovo ime na internetu.

Pati je pokazao svojoj klasi karikature Proroka Muhameda iz satiričnog časopisa Šarli Ebdo tokom diskusije o slobodi govora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!