SASTALE SE VOĐE HEZBOLAHA I HUTA: Netrepeljivost prema Izraelu sve veća, u planu nove akcije otpora

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 03. 2024. u 09:56

VISOKI zvaničnici Hamasa i jemenskih pobunjenika Huta, održali su sastanke kako bi razgovarali o koordinaciji njihovih akcija protiv Izraela, kažu palestinski izvori za AFP.

САСТАЛЕ СЕ ВОЂЕ ХЕЗБОЛАХА И ХУТА: Нетрепељивост према Израелу све већа, у плану нове акције отпора

Foto Tanjug/AP

Hamas i Huti pripadaju grupi organizacija koje podržava Iran, a kojoj takođe pripadaju libanski Hezbolah i iračke milicije.

Huti su mesecima napadali brodove u Crvenom moru otkako je počeo rat Hamasa i Izraela 7. oktobra, rekavši da ciljaju na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Prema izvorima iz Hamasa i Islamskog džihada, lideri ove dve palestinske grupe, kao i Marksističkog narodnog fronta za oslobođenje Palestine, održali su "važan sastanak" sa predstavnicima Huta prošle sedmice.

Grupe su razgovarale o "mehanizmima za koordinaciju svojih akcija otpora" za "sledeću fazu" rata u Gazi, kažu izvori ne navodeći gde se sastanak održao.

Palestinske grupe i Huti takođe su razgovarali o mogućem izraelskom kopnenom napadu na Rafah u južnoj Gazi, kažu izvori, koji su tražili anonimnost.

Huti su potvrdili da će nastaviti svoje napade na brodove na Crvenom moru kako bi podržali Palestince, prema izvorima Hamasa i Islamskog džihada.

(Kliks)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave