VAJMARSKI TROUGAO ZA UKRAJINU: Šta spremaju Francuska, Nemačka i Poljska?

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 03. 2024. u 18:14

U BERLINU će 15. marta biti održan specijalni sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i poljskog premijera Donalda Tuska radi razrešenja protivrečnosti koje su nastale oko krize u Ukrajini, piše Politiko, pozivajući se na visoke nemačke i francuske izvore.

ВАЈМАРСКИ ТРОУГАО ЗА УКРАЈИНУ: Шта спремају Француска, Немачка и Пољска?

Foto: AP

Prvo će Makron lično razgovarati sa Šolcom, zatim će im se pridružiti Tusk.

Njihov sastanak je zamišljen kao predstavljanje jedinstva u napetom periodu u odnosima Pariza i Berlina i ne očekuju se konkretne odluke i izjave. Sastanak će biti održan u okviru Vajmarskog trougla, neformalne asocijacije lidera tri zemlje, stvorene 1991. godine radi koordinacije zajedničkih napora.

Upravo zbog tenzija sa saveznicima Makron je odložio svoju dugo planiranu posetu Ukrajini za nekoliko nedelja. Ova odluka je doneta kako bi se razgovaralo sa saveznicima koji bi Kijevu dali „opipljive rezultate“, objasnio je za "Politiku" neimenovani francuski diplomata.

Makron izlazi sa oštrim izjavama o Ukrajini, kažu nemački zvaničnici, ali Francuska, koja ima jedan od najvećih vojno-industrijskih kompleksa u Evropi, nije joj pružila pomoć, jednaku onoj koju je pružila Nemačka.

Tenzija između Berlina i Pariza nastala je nakon reči Makrona, koji nije isključio slanje trupa zapadnih zemalja u Ukrajinu. Nemačka je odbacila takvu mogućnost. S drugoj stani, poljska vlada nije smatrala takvu mogućnost „nešto nezamislivom“.

 

BONUS VIDEO: DR Novosti - Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!