RAT U UKRAJINI: Stradalo 230 "Legionara", desetak komada tehnike, VSU bez ikakvog uspeha; SAD šalje ATACMS Kijevu (VIDEO/FOTO)

Novosti online

12. 03. 2024. u 07:14 >> 22:51

RAT u Ukrajini - dan 748.

РАТ У УКРАЈИНИ: Страдало 230 Легионара, десетак комада технике, ВСУ без икаквог успеха;  САД шаље АТАЦМС Кијеву (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Sijarto: Slanje NATO trupa ne može se isključiti

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da se slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne može u potpunosti isključiti, jer evropski lideri često menjaju stavove.

-Istovremeno, s obzirom na promene u evropskoj poziciji, nažalost, to se ne može u potpunosti isključiti, rekao je Sijarto, a prenosi MTI.

NATO Foto AP

 

Eksplozije u Hersonu

U delu grada Herson, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, čuju se eksplozije, a deo grada je ostao bez struje, prenosi ukrajinski list „Strana“.

 

CIA najavljuje ukrajinsku kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će moći da pokrene novu ofanzivu krajem ove godine, ali samo ako joj SAD pruže sveobuhvatnu pomoć. Ovu prognozu dao je šef CIA Vilijam Berns.

Foto: Profimedia/Vikipedija

 

Erdogan: Očekujem Putina od 31. marta

Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je da se nada da će ugostiti ruskog predsednika Vladimira Putina nakon opštinskih izbora u republici, zakazanih za 31. mart.

-Nastavljamo dijalog sa oba naša suseda na Crnom moru. Prošlog petka (8. marta) primili smo u Istanbulu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Posle izbora (u Turskoj) primićemo predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je Erdogan na sastanku sa stranim ambasadorima.

Foto: AP

Ni peta nije sreća za 47. mehanizovanu brigadu: Novi komandant nastavlja stopama prethodnika gubi ljudstvo i tehniku

Ukrajinski izvori izveštavaju kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta. Jedinica je trenutno raspoređena u selu Berdiči, gde gubi dragocene tenkove Abrams američke proizvodnje.

Podsetimo, 47. zasebna mehanizovana brigada „Magura“ (vojna jedinica A4699), formirana 2022. godine od odabranih “rusofoba i nacionalista”. Naoružana je uglavnom zapadnom opremom, uključujući tenkove američke proizvodnje Abrams.

Foto MoD Ukrajine

Slobožanski pravac: Gubici Oružanih snaga Ukrajine i njihova priprema za novi napad (MAPA)

Tokom prepodnevnih i popodnevnih borbi, ruske trupe su uspešno odbile prepodnevne i popodnevne napade VSU na nekoliko delova državne granice u Belgorodskoj oblasti – Oružane snage Ukrajine su pretrpele gubitke i povukle se na prvobitne položaje.

U roku od nekoliko sati na internetu su se pojavili video snimci na kojima se vide uništena i napuštena ukrajinska oklopna vozila, uključujući tenkove T-64BV, borbena vozila pešadije, protivvazdušne instalacije i retka inženjerska vozila. Neke od ovih ciljeva uništili su operateri Lanceta i posade vojnog vazduhoplovstva.

VKS bombarderi su radili i na klasterima neprijateljske ljudske snage. Istovremeno, ukrajinske formacije su zabeležile i letove nekoliko helikoptera koji su upravljali nevođenim raketama sa pozicije podizanja na izuzetno malim visinama.

Ilustracija telegram rybar


Istovremeno, prerano je govoriti o završetku borbi: Oružane snage Ukrajine trenutno vrše pregrupisavanje i prebacivanje opreme, uključujući tenkove, oklopne transportere, topovsku artiljeriju i MLRS. Velika je verovatnoća da će u narednim satima krenuti u novi napad u pravcu Grejvorona.

Za ukrajinske oružane snage, današnja PR kampanja je do sada koštala samo značajne gubitke bez ikakvog uspeha „na terenu“. U isto vreme, VSU pribegava svom omiljenom oruđu – teroru naseljenih mesta u Belgorodskoj oblasti, koji oštećuje civilnu infrastrukturu i stvara pretnju za civile.

 

Uništen komandi centar VSU u Krasnogorovki

Ruske oružane snage uništile su komandni centar Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki, gde su se nalazili visoki ukrajinski oficiri, rekao je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Foto: Tanjug/AP photo

On je pojasnio da se u području Krasnogorovke trenutno vode ozbiljne borbe.

Kako je dan ranije rekao izvor agenciji, ruska avijacija je u saradnji sa jedinicama Južne grupe nanela udare na utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki.

Uništeni diverzanti

Ukrajinske diverzantske grupe pokušale su da se probiju na teritoriju Rusije iz tri pravca, svi napadi su odbijeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tom prilikom, Oružane snage Ukrajine izgubile su 234 vojnika, sedam tenkova, tri američka borbena vozila Bredli i dva oklopna transportera, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Putin: Pomozite im, dobro se bore

Oružane snage Rusije napreduju na severskom pravcu, borci se „dobro bore“, iako se protivnik utvrdio na ovom području, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa pobednicima takmičenja Lideri Rusije.

Foto AP

-Tamo ima pomeranja. Međutim, neprijatelj se tu učvrstio, na severskom pravcu. Ali oni se odlično bore. Momci su odlični! Dobro se bore. Pomozite im, istakao je predsednik u razgovoru sa lekarkom.

Putin je upitao učesnicu sastanka u kojim delovima specijalne vojne operacije je boravila. Čuvši da je reč o Belogorovki i Lisičansku, predsednik je primetio da je tamo teška situacija.

 

Amerika proprema 400 miliona $ pomoći Ukrajini

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao da iznosi čak 400 miliona dolara, izjavila su danas dva američka zvaničnika.

Kako su rekli Rojtersu, saopštenje o tome se očekuje kasnije tokom dana.

 

Uništena tehnika VSU (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništene ukrajinske tehnike u naselju Nehotejevka u Belgorodskoj oblasti.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio skoro 1000 vojnika i više desetina komada ratne tehnike

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjim linijama na avdejevskom pravcu i odbile 11 kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 380 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila i 13 automobila;

Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su sedam napada i kontranapada. Poginulo je i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva kamioneta, tri artiljerijska sistema M777, dva artiljerijska oruđa D-30 i stanica za radioelektronsko ratovanje „bukovelj AD“;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 145 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila pešadije, osam kamioneta i samohodno oruđe „akacija“;

Ruske snage uništile su dve brigade ukrajinske vojske u Novomihajlovki i Belogorovki;

Na donjeckom pravcu ruske snage oslobodile su naselje Neveljskoje. U borbama je poginulo i ranjeno do 350 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, četiri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Na hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 50 vojnika, a uništena su tri automobila, haubica „msta B“ i artiljerijsko oruđe D-30;

PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 11 raketa „hajmars“, „grad“, „vampir“ i raketu „točka U“. Osim toga, uništena su 146 ukrajinska drona.

POGLEDAJTE -  Uništenje VBR HIMARS (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništenja raketnog sistema „hajmars“ američke proizvodnje.

 

Ruski "partizani" tvrde: Zauzeli smo selo u Rusiji

Borci Legije slobode Rusije, Ruskog dobrovoljačkog korpusa i Sibirskog bataljona tvde da su da su ušli na graničnu teritoriju Rusije.

Na društvenim mrežama se šire snimci navodnih borbi gde se čuju pucnji i eksplozije. Ilja Ponomarjov, ruski opozicionar i bivši poslanik Državne dume, potvrdio je izveštaje o žestokim borbama.

Kako navode "partizani" na društvenoj mreži Iks, oni su zauzeli jedno selo. Objavili su i nekoliko snimaka.

- Selo Tetkino u Kurskoj oblasti je potpuno pod kontrolom ruskih oslobodilačkih snaga. Putinova vojska beži iz sela, ostavljajući za sobom tešku opremu - saopšteno je na kanalu Legije za slobodu Rusije.

Na snimku se vidi kako nekoliko vojnika beži.

Slične informacije se nalaze na kanalu Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

- Putinovi vojnici beže, pete im sijaju. Naselja, oprema i pre svega građani Ruske Federacije su ostavljeni, napušteni.

FSB: Objavljene informacije ne odgovaraju stvarnosti

Ruska Federalna služba bezbednosti demantovala je informacije o ulasku ukrajinskih oružanih snaga u pogranična naselja Belgorodske i Kurske oblasti.

Više o tome OVDE.

Ruski disidenti probili granicu kod Kurske oblasti

Grupa ruskih dobrovoljaca koja se bori na ukrajinskoj strani upala je na teritoriju ruske pogranične Belgorodske oblasti.

Snimke borbi pogledajte OVDE.

U nekoliko regiona Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušni napad

U četiri regiona Ukrajine postoji uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U Harkovskoj oblasti signal se oglasio u 9.40 po moskovskom vremenu, u Černigovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti - u 9.48.

Medvedev ponizio Makrona: Ponesite nekoliko pari bokserica, mirisaće baš jako

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je komentarisao odlaganje posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kijevu i nazvao francuskog lidera ''kukavicom''.

Više o tome OVDE.

Ukrajinski napad dronom na Nižnji Novgorod, požar u naftnom postrojenju

Ukrajinske bespilotne letelice napale jutros su ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

Reč je o jednoj od pet najvećih rafinerija u Rusiji. Opskrbljuje središnje i severozapadne delove Rusije visokokvalitetnim gorivom. 

On je u objavi na Telegram kanalu dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta kako bi lokalizovale požar na jednom od postrojenja za preradu naftnih derivata, prenosi RIA Novosti.

Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih, a u gašenju požara učestvuje i vatrogasni voz, navodi ruska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije.

Kako je precizirano, sistemi PVO presreli su i uništili dva drona iznad Moskovske oblasti, jedan iznad Lenjingradske oblasti, sedam iznad Belgoroda, 11 iznad Kurska, dva iznad Orlovske oblasti i po jedan iznad Brjanska i Tule.

Četiri drona oborena su iznad Belgorodske oblasti

Sistem PVO oborio je četiri ukrajinske bespilotne letelice tipa aviona u oblasti Borisov, preliminarno, nema žrtava, javio je na Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je tokom noći sedam dronova presrelo i uništilo PVO sisteme protiv teritorije Belgorodske oblasti. Takođe, prema podacima odeljenja, oko 7.30, PVO sistemi su uništili 8 MLRS raketa vampir i jednu raketu točka-U iz TRC-a iznad teritorije Belgorodske oblasti. U utorak ujutru, guverner je proglasio raketnu pretnju širom regiona.

Zelenski: Ukrajini nije potrebna francuska vojska, vaša deca neće ginuti u Ukrajini

Kijevu nije potrebno prisustvo francuskog vojnog osoblja, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će već biti drugačija situacija - rekao je Zelenski u intervjuu za francusku televiziju BFM.

Međutim, Zelenski je rekao da iako Ukrajina nije deo Severnoatlantske alijanse on "ne vidi ništa loše" u slanju stranog vojnog i tehničkog osoblja da bi se obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i popravljalo ukrajinsko naoružanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić