ŠTA ĆE URADITI MOSKVA: SAD šalju rakete ATACMS BLOCK 1 Ukrajini! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 20:00

BELA kuća objaviće novi paket vojne pomoći Kijevu koji je vredan 400 miliona dolara i kako je navedeno uključuje taktičke ATACMS Block I i artiljerijske granate kalibra 300 mm.

ШТА ЋЕ УРАДИТИ МОСКВА: САД шаљу ракете ATACMS BLOCK 1 Украјини! (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

U pitanju su inače rakete tipa M-39 koje imaju domet 165 km i kasetnu bojevu glavu sa 950 komada subumunicije .

Neke informacije sugerišu da bi možda mogla da bude raketa M39A1 dometa 300 km sa 300 komada kasetne submunicije M-74.

OPIS RAKETE ATACMS

Raketa MGM 140 ATACMS ima klasičnu konfiguraciju rakete sa pokretnim repom. Kontorla leta rakete se ostvrauje preko kormila na repu. Kormila su sklopljena u kontejneru, a otvaraju se posle lansiranja. U prednjem delu rakete nalazi se prostor za smeštaj tereta, dok se u zadnjem delu nalazi raketni motor na čvrsto gorivo.

Raketa je duga 3,98m, prečnik tela je 0,61m. Maksimalna težina rakete prilikom lansiranja je 1.670 kg. Sa teretom od 450 kg raketa ima maksimalni odmet od 153 km.

Raketa ATACMS Block I A ako nosi teret od 160 kg ima maksimalni domet od 250 km. Block II nosi teret od 260 km odnoso 13 BAT projektila, a njen je domet je 125 km, verzija Block IIA nosi 6 komada BAT municije.

SAD su razvile dve verzije ATACMS u verzijama Block I i Block II, kao i podvarijantama. Block I nosi 950 M-74 kumulativno-fragmentovanih bombica, dok verzija Block II sadrži BAT precizno vođenu submuniciju. Kao što smo spomenuli jednu raketu tipa ATACMS moguće je lansirati iz HIMARS (High Mobility Arttilery Rocket System) visokomobilini artiljerijsko raketni sistem. Za razliku od HIMARS-a, MLRS može da lansira dve rakete.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)