PRAZAN PUCANJ OKO SLANJA TRUPA: Erik Zemur optužuje francuskog predsednika Makrona da plaši Francuze

Bura oko ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi saveznici Ukrajine možda mogli da pošalju trupe na teren, još se ne stišava.

ПРАЗАН ПУЦАЊ ОКО СЛАЊА ТРУПА: Ерик Земур оптужује француског председника Макрона да плаши Французе

Erik Zemur / Foto AP

Osnivač i predsednik stranke "Ponovno osvajanje" (Rekonket) Erik Zemur optužuje tako šefa francuske države da radi isto što i za vreme kovida, "plaši i širi debatu".

- Makron je kao razmaženo dete koje pokazuje svoju novu igračku i kaže: "Mogu da ratujem ako hoću!" Dobro, a sa kojom vojskom? Kojom municijom, ako je naša potrošena za tri dana konflikta? – ističe Zemur, četvrtoplasirani na prošlim predsedničkim izborima u Francuskoj, sa tada osvojenih sedam odsto glasova.

Zemur kaže da Emanuel Makron, u stvari, ne želi da plaši Putina, već francuski narod. 

- Hoće da nas uplaši da bismo zaboravili krize kroz koje prolazimo. O kakvog li iznenađenja, ministar armije je saopštio da na kraju nećemo slati trupe. Zamka za opoziciju je savršeno funkcionisala – rekao je između ostalog Zemur i dodao da "francuski narod zaslužuje bolje, od toga da ga šetaju od strahova do strahova, sve do iscrpljenja."

Zemur je na ovaj način komentarisao izjavu ministra vojske Sebastijana Lekronija koji je poručio da "ne dolazi u obzir da se šalju borbene trupe u Ukrajinu". S druge strane, Lekorni je ostavio otvorenom mogućnost da se pošalju vojnici za deminiranje i obuku Ukrajinaca. Takođe je izneo ideju da se oružje proizvodi direktno na teritoriji Ukrajine, objašnjavajući to činjenicom da "situacija nije ista kao pre dve godine".  

Stranka "Ponovno osvajanje" juče je započela kampanju za predstojeće evropske izbore koji će biti održani 9. juna, a tokom proteklog vikenda učinila je to i partija "Renesansa" francuskog predsednika Emanuela Makrona. Prva na listi Zemurove stranke "Ponovno osvajanje" je Marion Marešal, unuka osnivača "Nacionalnog fronta" Žan-Mari le Pena.

- Lista koju predvodi Marion Marešal je jedina koja istovremeno brani Francusku od EU i Evropu od islamizacije – kaže Zemur.

On ističe da su mnoge stranke u Evropi došle na vlast boreći se protiv islamizacije svojih zemalja i da bi izbori za Evropski parlament mogli da zaokrenu udesno.

ČAK TREĆINA KRAJNjE DESNO

Stranka ekstremne desnice čiji je predsednik Erik Zemur trenutno ima 4,5 odsto podrške. Nešto umereniji krajnji desničari, iz redova "Nacionalnog okupljanja", na čelu sa Žordanom Bardelom, vode sa 29,5 odsto, što predstavlja trećinu biračkog tela koje naginje desnoj krajnosti. Predstavnica vlasti Valeri Eje ima svega 17 odsto podrške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave