TUŽILAC TRAŽI 20 GODINA ZATVORA ZA NOVNARA ZBOG "LAŽNIH INFORMACIJA": Pisao o ubistvu ministra i umešanosti obaveštajne službe

Novosti online

08. 03. 2024. u 22:36

TUŽILAC u Demokratskoj Republici Kongo zatražio je od suda u Kinšasi da osudi novinara Stanisa Budžakera Šijamalu na 20 godina zatvora, izjavio je danas jedan od njegovih advokata Žan-Mari Kabengela.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ 20 ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА НОВНАРА ЗБОГ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА: Писао о убиству министра и умешаности обавештајне службе

Foto Shutterstock

Šijamala, državljanin Konga koji radi za međunarodne medijske kuće, uključujući Rojters, priveden je 8. septembra i optužen za širenje lažnih informacija o smrti istaknutog opozicionog političara.

On poriče optužbe, a sud će najverovatnije da donese presudu iduće sedmice.

Šijamala je optužen zbog članka objavljenog u francuskom časopisu "Jeune Afrique" o okolnostima smrti bivšeg kongoanskog ministra saobraćaja Čerubina Okende čije je telo pronađeno u Kinšasi 13. jula prošle godine, prenosi Rojters.

Časopis je u septembru objavio da stoji pri svom članku od 31. avgusta u kojem se navodi da su internim izveštajem nacionalne obaveštajne agencije optuženi vojni obaveštajni agenti za moguću umešanost u Okendeovo ubistvo.

List je zatražio oslobađanje Šijamale, navodeći da on nije autor članka. Vlasti Konga osporile su autentičnost članka i saopštile da je Okende izvršio samoubistvo.

Lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su pritvor Šijamale, ocenjujući ga kao napad na slobodu medija.

BONUS VIDEO: PRVI SVETSKI TEMATSKI PARK U TOKIJU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić