MINISTAR ODBRANE UK: Šaljemo još 10.000 dronova Ukrajini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 03. 2024. u 23:00

UJEDINjENO Kraljevstvo će isporučiti Ukrajini dodatnih 10.000 dronova, saopštio je ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps tokom svoje posete Kijevu, prenose "RIA Novosti".

МИНИСТАР ОДБРАНЕ УК: Шаљемо још 10.000 дронова Украјини

Foto Tanjug/AP

Ovaj potez podrazumeva dodatnu investiciju u vrednosti od 125 miliona funti, odnosno oko 160 miliona dolara, na ranije pomenuti paket pomoći sastavljen od bespilotnih letelica vredan 200 miliona funti, koji je u januaru najavio britanski premijer Riši Sunak.

-Pojačaću našu posvećenost naoružavanju Ukrajine najsavremenijim bespilotnim letelicama, koje će se isporučivati iz vodećih kompanija odbrambene industrije Velike Britanije - direktno sa sa proizvodnog pogona do prve linije fronta, rekao je ministar Šaps.

Prema pisanju "Skaj njuza", ovaj britanski paket besposadnih platformi namenjen Ukrajini, sastojaće se uglavnom od FPV dronova, kao i od hiljade udarnih, izviđačkih i pomorskih dronova.

Podsećanja radi, ruske snage u zoni SVO su sredinom februara iznad Novoazovskog rejona oborile ukrajinski dron-kamikazu, britanske proizvodnje, za kog se kasnije ispostavilo da je nastao modifikacijom letelice iz porodice "banši-džet" koji služe kao vazdušne mete i primarno se koriste za simulaciju različitih pretnji poput borbenih aviona, bespilotnih letelica i krstarećih raketa tokom testiranja raketa zemlja-vazduh i vazduh-vazduh, kao i protivaavionskih topova postavljenih na kopnu ili brodovima.

Pojava drona ove vrste na ukrajinskom frontu ukazuje da među vojskama NATO zemalja postoji ozbiljan nedostatak u domenu bespilotnih letelica, budući da je umesto pravih "kamikaza", London poslao Kijevu letelice koje je neophodno modifikovati da bi se koristile za udare po protivničkim ciljevima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu