KAKO SU FRANCUZI I USTAVOM ZAŠTITILI ABORTUS: Ovo su razlozi zbog kojih je pobačaj unet u najviši pravni akt

ABORTUS je unet u Ustav Francuske koja je, tako, postala prva postojeća država na svetu gde je ovo pravo žena eksplicitno ugravirano u najviši pravni akt zemlje. Pre nje, samo je jedna, sada već ugašena država, Jugoslavija, imala slične prerogative.

КАКО СУ ФРАНЦУЗИ И УСТАВОМ ЗАШТИТИЛИ АБОРТУС: Ово су разлози због којих је побачај унет у највиши правни акт

Foto: Goran Čvorović

"Zakonom su utvrđeni uslovi pod kojima se ostvaruje zagarantovana sloboda žene da pribegne dobrovoljnom prekidu trudnoće", pridodato je 34. članu francuskog Ustava.

Odluku je, u svečanoj sali u Versaju, doneo Kongres koji okuplja 925 članova, svih 577 poslanika Skupštine i 348 senatora. Bila je potrebna tropetinska većina. "Za" je glasalo 780, protiv je bilo 72, uz 50 uzdržanih. Osamdeset odsto ispitanih građana podržalo je unošenje abortus u Ustav.

Koliko je ovaj gest bio važan za Francuze pokazuje i činjenica da je glasanje u Kongresu prenošeno preko TV, ali i na velikom ekranu na pariskom Trgu Trokadero, gde se okupio veliki broj boraca za ženska prava.

Kongres se u Francuskoj retko okuplja, o izuzetnim prilikama, kao što su izmene Ustava, prijem neke zemlje u EU ili važne izjave predsedenika. Tako se pred Kongresom obratio Emanuel Makron 2017. ubrzo posle stupanja na dužnost, dok je njegov prethodnik Fransoa Oland to učinio 2015, nakon terorističkih atentata. Nikola Sarkozi je ovde održao govor 2009.

Francuska je, naročitim angažmanom političarke Simon Vej, pre gotovo pola veka, unela pravo abortusa u zakon, a sada je to podigla na viši nivo. Meru je najavio predsednik Makron, na Dan žena. Na ovu ideju se došlo posle odluke Vrhovnog suda SAD 2022. godine kada je izazivanje pobačaja poništeno kao zagarantovano pravo, zbog čega je 14 saveznih država zabranilo abortus, a mnoge druge pooštrile zakonodavstvo. Pravnici kažu da u Francuskoj sve ostaje manje-više isto, jer je zakon već omogućavao abortus, ali da je sada sve simbilično dobilo veći značaj. Između ostalog, ustavi se teže menjaju nego zakoni.

PRAVO ODLUČIVANjA

U Ustavu bivše Jugoslavije stajalo je da je "pravo čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece", što je samim tim u pravnoj praksi značilo i pravo na veštački prekid trudnoće.

- Ne treba čekati da neko pravo bude ugroženo da bismo ga zaštitili. Ovo je univerzalna poruka koju Francuska šalje celom svetu – poručio je ministar pravosuđa Erik Dipon Moreti, prozivajući namere krajnje desnice.

Kao primer naveo je situaciju u Poljskoj, ističući da su tamo trudnicama puštali zvuke otkucaja srca fetusa da bi ih odvratili od pobačaja. Podsetio je da svakih 9 minuta u svetu umre po jedna žena koja je bila primorana da obavi divlji abortus. Zato je istakao da je menjanje ustava veliko ostvarenje na polju ženskih prava.

Protivnici abortusa u Francuskoj slali su ovih dana poruke preko društvenih mreža i telefona pokušavajući da iskažu neslaganje. Oni koji se zalažu za pravo pobačaja, ističu niz razloga zbog kojih bi trudnoća mogla da bude neželjena, i peripetije kroz koje žene prolaze da bi upravljale svojim telom.  

- Ovo je susret s istorijom. Francuska je domovina osnovnih ljudskih prava – poručila je predsednica skupštine Gael Bron Pive, prva žena koja je predsedavala i Kongresom, očekujući da Francuzi ovim činom daju primer drugim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!