NEMAČKO ZDRAVSTVO SPREMA SE ZA RAT : U slučaju napada na zemlju NATO, postajemo čvorište za zbrinjavanje povređenih

I. Stanojević

05. 03. 2024. u 07:00

NEMAČKO zdravstvo mora bolje da se pripremi za sve izazove, uključujući i vojne sukobe, ocenjuje zvanični Berlin. Stoga se, osim "dorade" klinika, na teritoriji ove zemlje gradi i najveća vojna bolnica SAD u inostranstvu.

НЕМАЧКО ЗДРАВСТВО СПРЕМА СЕ ЗА РАТ : У случају напада на земљу НАТО, постајемо чвориште за збрињавање повређених

Foto: EPA

- Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći - poručuje Karl Lauterbah, ministar zdravstva u vladi kancelara Olafa Šolca.

Ovaj socijaldemokratski političar ocenjuje da se nemački zdravstveni sistem "osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe".

- Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Nemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO, postala čvorište za zbrinjavanje povređenih i iz drugih zemalja - rekao je Lauterbah.

On ističe da su planovi za prestrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah po dolasku sadašnje koalicije na vlast, ali da su oni dobili na težini i aktuelnosti posle "razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu". U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je Lauterbah i najavio određene zakonske promene do leta.

Pored civilnih bolnica, Nemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu, osnovanu 1957. godine, piše Dojče vele. Njen zadatak je pružanje medicinske pomoći vojnicima nemačkih oružanih snaga ranjenih tokom inostranih misija. Raspolaže sa 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente. Zapošljava 1.450 radnika, 260 lekara i farmaceuta. Svake godine bolnica zbrinjava oko 20.000 pacijenata i obavi se 220.000 ambulantnih tretmana, a oko 65 odsto su civilni pacijenti.

Sada se u Vajlerbahu u okrugu Kajzerslauterna gradi nova vojna bolnica SAD za više od milijardu evra, od čega će Nemačka platiti 151 milion. Od 1953. vojska SAD ima veliku bolnicu u okrugu Kajzerslautern - Regionalni medicinski centar Landštul. S jedne strane, ona obezbeđuje medicinsku negu za oko 50.000 građana SAD u tom regionu, a sa druge, u njoj se leče povređeni vojnici SAD koji na obližnji aerodrom vojne baze SAD u Ramštajnu stižu iz vojnih misija širom sveta. Bolnica ima ukupno oko 350 kreveta i ovde radi oko 3.000 ljudi.

Po završetku građevinskih radova, vojna bolnica SAD imaće 4.680 prostorija, uključujući 120 za preglede i devet operacionih sala. Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara, završe do kraja 2027.

Nikaragva tužila Berlin

NIKARAGVA je tužila Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UN. Ova država centralne Amerike je potez opravdala političkom, finansijskom i vojnom podrškom Nemačke Izraelu i otkazivanjem finansiranja palestinske humanitarne agencije UN, saopštio je Međunarodni sud pravde u Hagu. Time Nemačka ne ispunjava svoje obaveza da "učini sve što je moguće da se spreči genocid", navodi se i zahteva da sud hitno donese odluku protiv Berlina.

Peskov: Plan za napad na Rusiju

OBJAVLjENI transkript razgovora četvorice oficira Bundesvera pokazuje da nemačka vojska suštinski i konkretno razgovara o planovima za napade na rusku teritoriju, ponovio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je Rusija pozvala nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u MIP. Peskov je istakao i da razgovor nemačkih oficira o planiranim udarima na Krim pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini i naglasio da mora da se utvrdi da li je Bundesver to radio samoinicijativno ili je to deo državne politike Nemačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave