UPLAŠILI SE MOĆI SEVERNE KOREJE, PA UDVOSTRUČILI BROJ TRUPA? Saveznici počeli vojnu vežbu "Štit slobode"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 03. 2024. u 07:59

VOJSKE Južne Koreje i SAD započele su svoje prolećne vežbe danas s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici, dok dva saveznika nastoje da se bolje suprotstave sve većim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

УПЛАШИЛИ СЕ МОЋИ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ, ПА УДВОСТРУЧИЛИ БРОЈ ТРУПА? Савезници почели војну вежбу Штит слободе

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vežbe Štit slobode (Fridom šild), zakazane od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja, navodi Rojters.

Takođe će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018. Američke i južnokorejske vazdušne snage takođe su započele petodnevne godišnje vežbe Sangmae na nivou bataljona, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vežbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba, pukovnik Li Sung Džun. Scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe, dodao je.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe SAD i Južne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vežbe odbrambene i odgovor na pretnje Severa, podseća Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!