ĐORĐINA NOVA "PRAVILA"! Kao predsedavajući Grupe sedam, Italijani spremni da urade "sve što treba"

Milica Ostojić Od stalnog dopisnika - RIM

03. 03. 2024. u 15:51

KRIZA na Bliskom istoku, rizici od eskalacije, tragični broj palestinskih civila, napor u podršci Ukrajini i zaustavljanje ruske agresije, transatlantska koordinacija koja se odnosi na Kinu, to su neke od tema na koje su se fokusirali u razgovoru italijanska premijerka Đorđa Meloni i američki predsednik Džo Bajden u Beloj kući (u petak uveče).

ЂОРЂИНА НОВА ПРАВИЛА! Као председавајући Групе седам, Италијани спремни да ураде све што треба

Foto. Tanjug/AP

"Kriza na Bliskom istoku izaziva našu zabrinutost, moramo da koordiniramo akcije kako bismo izbegli eskalaciju i u potpunosti podržavamo posredničke napore SAD", rekla je italijanska premijerka podvukavši da Vlada sarađuje sa svim akterima u regionu kako bi se garantovali konkretni koraci i perspektiva "dva naroda i dve države".

Melonijeva je iznela i ideje o zajedničkom radu, konkretnom i sadržajnom, u ulozi predsedavajućeg G7: "Nameravamo da reafirmišemo međunarodni poredak zasnovan na pravilima, braneći slobodu", i izražavajući zadovoljstvo što će ugostiti amerčkog predsednika u junu u Pulji na samitu lidera G7.

Bajden srećan što se Đorđa vratila u SAD, kaže: "Imamo mnogo toga o čemu treba da razgovaramo."

Po mišljenju jednog iskusnog američkog diplomate, Melonijeva je "činjenicama pokazala savezništvo sa Bajdenom", "Amerikanci su dirnuti rečima Vladimira Zelenskog i obećanjem da će otkriti listu proputinovski orijentisanih u Italiji".

Potom je inauguralni sastanak G7 održan u Kijevu bila dobra vest za SAD, ali diplomatski izvori i dalje smatraju Italiju "najprijateljskijim prijateljem Rusije", nabrajajući proruske stavove u društvu, u poslovnom svetu, u političkim partijama i pokretima. Mateo Salvini ostaje problem i Melonijeva to dobro zna, on je na čelu Lige i zamenik je italijanske premijerke te drugi čovek vladajuće koalicije.

Da zajedno uzmu ruske pare

ZA Bajdena Italija je ključni saveznik, posebno za pitanje odmrzavanja 285 ruskih milijardi pronađenih u stomaku evropskih banaka, o tome će se odlučivati u okviru koalicije "i ruska sredstva, ako se tako odluči, poslužiće za pomoć odbrane Ukrajine i za njenu obnovu", mišljenje je portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)