CENE STRUJE I GREJANJA NEMCIMA SKORO DUPLIRANE: Računi papreni zbog ukidanja dotoka jeftinijih ruskih energenata

I.S.

01. 03. 2024. u 22:10

ZA struju i grejanje potrošači u Nemačkoj moraće ove godine da plaćaju znatno više nego pre energetske krize, objavio je list "Berliner morgenpost", pozivajući se na najnoviju studiju portala "Verivok".

ЦЕНЕ СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА НЕМЦИМА СКОРО ДУПЛИРАНЕ: Рачуни папрени због укидања дотока јефтинијих руских енергената

Foto: Epa

Prosečno domaćinstvo sada godišnje troši 5.306 evra za struju, gorivo i grejanje, što je za 1.534 evra više nego u februaru 2021, kad je ovaj izdatak bio 3.772 evra. U poslednje tri godine ove stavke u kućnom budžetu porasle su u toj zemlji za 41 procenat.

"Verivok" analiza uzela je u obradu tročlano domaćinstvo, kome je u proseku potrebno 20.000 kilovat sati energije za grejanje, 4.000 kilovat-sati električne energije, a koje, u proseku, automobilom prevali oko 13.300 kilometara godišnje.

- Struja, gas, lož-ulje i gorivo - tri godine posle početka energetske krize, energija je i dalje znatno skuplja nego ranije. Iako su troškovi pali za trećinu od svog vrhunca u oktobru 2022, domaćinstva su i dalje veoma opterećena visokim troškovima energije - rekao je Torsten Štork, stručnjak za energetiku u Verivoku.

Nemačka je duže od dve decenije imala koristi od jeftine ruske energije, i bila je među najteže pogođenim državama kad je smanjeno, ili potpuno obustavljeno, snabdevanje ruskim energentima, pošto je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i nakon eksplozija na gasovodima "Severni tok".

Berlin je lane morao da poveća uvoz električne energije pošto je Nemačka odlučila da ukine nuklearnu energiju, na putu ka obnovljivim izvorima. U međuvremenu, stručnjaci podižu uzbunu činjenicom da se vladavina Nemačke kao industrijske supersile bliži kraju, jer je gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa, usred ukrajinske krize, zadao ono što bi moglo da bude fatalan udarac proizvođačima, koji su se ionako borili da ostanu konkurentni, upozoravaju eksperti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)