STOLTENBERG: NATO ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu

Novosti online

27. 02. 2024. u 11:47 >> 11:49

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu.

СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО не планира да пошаље борбене трупе у Украјину

Foto AP

Stoltenberg je za AP rekao da države članice NATO-a pružaju podršku bez presedana Ukrajini.

- To smo radili od 2014. godine. Međutim, ne postoje planovi da se borbene trupe NATO-a rasporede u Ukrajini, istakao je Stoltenberg.

Odbacujući mogućnost vojne akcije NATO-a, Stoltenberg je ponovio da Rusija napadom na Ukrajinu ozbiljno krši međunarodno pravo i da na osnovu toga prava ukrajinska strana ima pravo na samoodbranu.

NATO ima pravo da podrži Ukrajinu da bi se odbranila od ruske agresije, naveo je Stoltenberg. Uoči posete Parizu u ponedeljak, gde su najviši zvaničnici iz više od 20 zemalja razmotrili opcije za povećanje pomoći Ukrajini, premijer Slovačke Robert Fico rekao je da pojedine zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o slanju trupa u Ukrajinu kako bi pomogle Kijevu da se odbrani od ruske invazije.

Fico je naglasio da njegova vlada ne planira da predloži slanje slovačkih vojnika u Ukrajinu, ali nije izneo detalje o tome koje zemlje možda razmatraju takve dogovore ili šta bi te trupe radile u Ukrajini.

Češki premijer Petr Fijala odbio je da komentariše pre odlaska u Pariz, rekavši da se lideri sastaju da razmotre moguće opcije, ali je istakao da Češka ne želi da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo isključiti u budućnosti.

BONUS VIDEO: Žele da dovedu svoje favorite na vlast i proglase Srbe za genocidan narod

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori