NARANDŽAMA GAĐALI POLICIJU: U Briselu sukob poljoprivrednika i organa reda, novi protesti širom Starog kontinenta

A.Vojinović

27. 02. 2024. u 07:00

NEKOLIKO stotina traktora juče je ponovo "okupiralo" ulice u više evropskih zemalja, ali je najveći bio u Briselu, oko sedišta evropskih institucija, gde je u toku bio sastanak ministara poljoprivrede EU koji su polemisali oko jednog od zahteva "bundžija" - pojednostavljivanja pravila Zajedničke poljoprivredne politike. Jeftine cene uvoza, stroge ekološke odredbe i pad prihoda nedeljama žuljaju paore širom Evrope koji ne odustaju od zahteva za boljim regulisanjem tržišta, pa "pravdu" traže na ulici.

НАРАНЏАМА ГАЂАЛИ ПОЛИЦИЈУ: У Бриселу сукоб пољопривредника и органа реда, нови протести широм Старог континента

Tanjug

Poljoprivrednici su juče ujutru traktorima okićenim zastavama i transparentima ušli u prestonicu Evrope, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazilo najmanje 300 vozila, koja su blokirala i okolne ulice. Zatvoreno je bilo i nekoliko tunela, puteva, kao i metro stanica. Došlo je i do manjih sukoba kada su učesnici probili kordon policije kako bi bliže prišli trgu Šuman, koji je bio centar protesta. Paori su gađali policajce balegom, pomorandžama i dimnim bombama.

Lokalni mediji preneli su da je jedan poljoprivrednik put prekrio slamom, dok su pojedini paori palili bale sa senom i traktorske gume. Zapaljeno je i nekoliko dimnih bombi, dok su gume bacali i na zgradu EU. Demonstranti su, takođe, napravili betonske barijere, a bodljikavim žicama su okružili sedište Evropske unije. Policija je vodenim topovima gasila plamen.

- Radi se o činjenici da smo siromašni i da želimo da zarađujemo pristojno za život - rekla je za "Rojters" Morgan Odi, generalna koordinatorka poljoprivredne organizacije La Via Campesina. - Potrebne su više cene proizvoda jer je proizvodnja na ekološki način skuplja.

Ona je pozvala lidere iz EU da uspostave minimalne cene i da izađu iz sporazuma o slobodnoj trgovini sa južnoameričkim blokom "Merkosur" koji omogućava uvoz jeftinijih stranih proizvoda. Farmeri smatraju da će taj dogovor doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu. Poljoprivrednici, istovremeno, traže i da se reguliše puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Juče su zbog jeftinijih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svom tržištu protestovali poljski paori, koji su blokirali su kretanje kamiona duž ključnog autoputa A2 na granici sa Nemačkom. Kamioni koji prevoze robu, s druge strane, morali su da pronađu obilaznice. Portparol poljskog sindikata Solidarnost Adrijan Vavržinjak najavio je da poljoprivrednici planiraju veliki protest danas u Varšavi.

Još jedan protest održan je i u Madridu, gde su farmeri iz cele Španije duvali u pištaljke i bubnjeve, pozivajući EU da "smanji birokratiju" i odustane od nekih izmena svoje Zajedničke poljoprivredne politike.

- Nemoguće je izdržati ova pravila, oni žele da danju radimo, a da se bavimo papirologijom noću. Muka nam je od birokratije - rekao je za "Rojters" Roberto Rodrigez, koji uzgaja žitarice i cveklu u centralnoj provinciji Avila.

Različiti zahtevi

POSLE sastanka ministarata poljoprivrede EU u Briselu, juče je održan i sastanak predstavnika paora koji protestuju sa rukovodstvom EU. No, zahtevi paora nisu isti u svim delovima Starog kontinenta. Nemački poljoprivrednici ljuti su zbog planiranog smanjenja subvencija za dizel gorivo. U Poljskoj, ali i drugim istočnoevropskim zemljama, blokiraju puteve i granične prelaze jer žele da spreče jeftin uvoz iz Ukrajine. Evropsko udruženje poljoprivrednika, COPA, poziva na manje stroge ekološke propise i birokratije u poljoprivrednoj politici EU i bolje uslove u međunarodnoj konkurenciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)