ŠTA TO KIJEV SKRIVA? Svetski mediji razotkrili navodno lažne podatke Zelenskog o gubicima ukrajinske vojske

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 02. 2024. u 15:07

SVETSKI mediji aktivno komentarišu izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je u nedelju izjavio da je ukrajinska vojska od početka specijalne operacije izgubila svega 31.000 vojnika.

ШТА ТО КИЈЕВ СКРИВА? Светски медији разоткрили наводно лажне податке Зеленског о губицима украјинске војске

Foto Tanjug/AP

Portal „Aksios“ piše da su „brojevi Zelenskog u oštroj suprotnosti sa procenama američkih zvaničnika iz avgusta 2023. godine“.

„Vašington post“ piše da Kijev „pažljivo krije“ podatke o svojim vojnim gubicima kako ne bi narušio moralni duh stanovništva, a brojke koje je Zelenski izneo u nedelju ne mogu se proveriti nezavisno.

Istovremeno, „Njujork tajms“ takođe konstatuje ozbiljna neslaganja sa podacima dostupnim na Zapadu i naglašava da je „neobično priznanje“ Zelenskog došlo u svetlu neuspeha u Avdejevki i povlačenja ukrajinskih oružanih snaga iz nje. Prema pisanju lista, američki zvaničnici su prošlog leta objavili da je oko 70.000 Ukrajinaca poginulo, a između 100.000 i 120.000 ranjeno.

Portal „Sidnej morning herald“ piše da je Zelenski, koji je proveo drugu godišnjicu početka specijalne operacije u Ukrajini „moleći zapadne lidere da udvostruče napore u pružanju vojne pomoći“, rekao da neće otkrivati broj ranjenih ili nestalih vojnika.

Britanski „Gardijan“ navodi da je, sve u svemu, na poslednjoj konferenciji za novinare Zelenskog „čak bilo povremenih svetlih trenutaka njegove karijere komičara“. Međutim, nekoliko puta kada je Zelenski bio pod pritiskom po pitanjima unutrašnje politike, „zauzimao je odbrambeni stav“, primećuje list.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da tzv. kontraofanziva ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je 20. februara da je samo tokom neuspešne kontraofanzive od 4. juna 2023. godine, poginulo i ranjeno 166 hiljada ukrajinskih vojnika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Kada vlasnik može da obiđe izdati stan?

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!