VREME I DA MOSKVA "NIŠANI": U RF sve glasnije govore o osveti državama koje uvode beskonačne sankcije Rusiji

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

25. 02. 2024. u 15:31

ZAPADNE zemlje koje uvode Rusiji sankcije su joj neprijatelji i treba im se svetiti svuda i na svaki način. To moramo svi zapamtiti i svetiti se gde je moguće.

ВРЕМЕ И ДА МОСКВА НИШАНИ: У РФ све гласније говоре о освети државама које уводе бесконачне санкције Русији

Iza su mrtvi ukrajinski vojnici, Foto AP

Treba im stvarati teškoće u ekonomiji, raspirivati društveno nezadovoljstvo, razrađivati međunarodna rešenja koja će štetiti interesima zapadnog sveta. To treba raditi stalno, sistematski i maksimalno otvoreno, rekao je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije posle objavljivanja najnovijeg zapadnog paketa sankcija. Osim toga, Medvedev smatra da Rusija treba da radi protiv Zapada i u poslovima o kojima se ne govori javno.

Bivši predsednik i premijer Rusije je ogorčen zato što su zapadne sankcije uperene ne samo protiv vlasti i ruskog biznisa nego protiv celog stanovništva Rusije.

- Privikli smo se na beskonačna ograničenja i sankcije i naučili smo se da živimo sa njima. Ali sada su sankcije uperene protiv celokupnog stanovništva Rusije - rekao je Medvedev. On je objasnio da je rezon Zapada da je njima bolje što je gore građanima Rusije.

Na frontu u Ukrajini i dalje rade artiljerija i avijacija. Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je posetio jedinice grupe "Centar" koja je zauzela Avdejevku. Komandant te grupe jedinica general-pukovnik Andrej Mordvičev je kazao da je zarobljeno oko 200 ukrajinskih vojnika i očekuje se da će biti zarobljeno još stotinak koji se skrivaju u razrušenim zgradama. Mordvičev je takođe rekao da je u minule dve nedelje dronovima-kamikazama uništeno oko 700 ciljeva u zoni Avdejevke. Sada je ruska vojska već osvojila novih deset kilometara.

Dmitrij Medvedev, Foto AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres u petak se na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj povodom dve godine rata u Ukrajini izjasnio da je krajnje vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine UN.

Guteres je na sednici održanoj u petak izrazio duboku zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i istakao fundamentalnu potrebu da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, objavljeno je na sajtu UN.

- Vreme je da se ponovo posvetimo Povelji i obnovimo poštovanje međunarodnog prava

- rekao je Guteres, ističući da je to put ka miru i bezbednosti u Ukrajini i širom sveta.

Guteres je rekao da je rat u Ukrajini doveo do povećanja globalnih tenzija i zaoštravanja globalnih odnosa.

- Dve godine kasnije i deceniju od pokušaja ruske ilegalne aneksije ukrajinske Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope - rekao je Guteres i podsetio na princip UN o suverenoj ravnopravnosti svih članica svetske organizacije.

Zelenski o novoj ofanzivi

PREDSEDNIK Zelenski kazao je američkim novinarima da se priprema nova vojna ofanziva ukrajinske vojske. Ona će biti na Crnom moru, ali i na istoku Ukrajine. Doduše, objasnio je da će morati sačekati da se reši pitanje vojne pomoći.

Incident na poljskoj granici

UKRAJINSKO ministarstvo infrastrukture saopštilo je da su nepoznate osobe oštetile vagone na graničnom prelazu Dorohusk na granici sa Poljskom. U tim vagonima su bile bombe.

U Kijevu tvrde da je to već treći put da nepoznate osobe napadaju vagone u kojima je municija namenjene ukrajinskoj vojsci. Rukovodstvo Ukrajine je pozvalo poljske vlasti da spreče napade na vagone koji prevoze teret za Ukrajinu.

* * * * * * * * * *

Gosti iz sveta  juče pohrlili u Kijev ponavljajući istu rečenicu da lidera neće napustiti

EVROPLjANI PONOVO DONeLI "SOLIDARNOST"

POVODOM dvogodišnjice rata u Ukrajini, u Kijev su vozom iz Poljske stigli da izraze solidarnost premijeri Kanade, Belgije i Italije, Džastin Trudo, Aleksandar de Kro i Đorđa Meloni. U ime EU stigla je Ursula fon der Lajen.

Na društvenim mrežama je Ursula fon der Lajen napisala: "Uz Ukrajinu stojimo čvrsto ekonomski, vojno i moralno, više nego ikada." Ponovila je da će pomagati Ukrajinu dok se ne zemlja oslobodi. Rukovodioci zemalja G-7 su video-vezom razgovarali o daljoj podršci Ukrajini.

Sa Đorđom Meloni, Foto AP

Takođe se 27 zemalja EU dogovorilo da se popuni odbrambeni fond EU kako bi se zajednički kupila municija za ukrajinsku armiju.

Italijanska premijerka Meloni i kanadski premijer Trudo potpisali su dogovor o bezbednosti sa domaćinom Vladimirom Zelenskim, sličan onome koji su potpisali Britanija, Nemačka i Francuska.

Svakako je interesantno da je u Kijev doputovao i bivši britanski premijer Boris Džonson, koji je moralni krivac za hiljade poginulih jer je on nagovorio Zelenskog da ukrajinska delegacija prekine mirovne pregovore sa Rusima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu