POJAVIO SE SNIMAK NEUNIŠTIVOG TENKA: T-90 preživeo dva direktna pogotka iz ATGM Stugna-P i udar drona i nastavio misiju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 02. 2024. u 00:49 >> 08:15

NA društvenim mrežama pojavio se krajnje interesantan snimak rada ruskog tenka T-90 i to iz ugla posade protivoklopnog sistema "stugna-p" i operatera jednog malogabaritnog FPV drona.

ПОЈАВИО СЕ СНИМАК НЕУНИШТИВОГ ТЕНКА: Т-90 преживео два директна поготка из АТГМ Стугна-П и удар дрона и наставио мисију (ВИДЕО)

Foto printskrin telegram the raight people z

Naime, ukrajinski militanti su po uočavanju ruskog tenka lansirali najpre jednu protivoklopnu vođenu raketu pomenutog sistema koja je pogodila tenk u prednji deo kupole, ali nije uspela da probije oklop. Zatim je posada "stugne-p" lansirala još jednu raketu koja je T-90 pogodila sa boka, koja takođe nije ostvarila željeni rezultat.

Na kraju je operater jednog FPV drona pokušao da udarom u pogonski sklop, zaustavi tenk i makar ga onesposobi, ali ni on nije imao uspeha, pa je ruski oklopnjak nastavio da se kreće.

Foto Tanjug

Važno je naglasiti da je u pitanju varijanta T-90A, dakle nije u pitanju najsavremeniji "proriv", čiji je nivo zaštite povećan ugradnjom metalne nadstrešnice i dodatnih reaktivnih ploča. U opisu snimka navodi se da je prednji oklop pojačan reaktivnim oklop druge generacije "kontakt-5", što znači da prednji oklop može izdržati udar projektila sa probojnom moći od oko 1.200 mm, dok je probojna moć "stugne" iznosi između 800 i 1.000 mm.

Ipak, interesantno je da je druga raketa ukrajinskog sistema pogodila bočni deo kupole, gde je nivo zaštite znatno niži i procenjuje se na oko 200 mm, pa se pretpostavlja da je raketa zaustavljena zahvaljujući improvizaciji ruskih tenkista koji su na ovaj deo tenka postavili ploče reaktivnog oklopa "kontakt-1".

Iako se na displeju sistema upravljanja vatrom ukrajinskog sistema ne može videti koja je udaljenost do označene mete, tj. ruskog tenka, na osnovu brzine rakete od 200 m/s i perioda od trenutka lansiranja do udara druge rakete koji iznosi oko 10 sekundi, deluje da je razdaljina između sistema i vozila oko dva kilometra.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)