VOJNICI NATO-a KAO NAJAMNICI: Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske u intervjuu Armijskom listu

B. Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

20. 02. 2024. u 10:22

RUSKI general-pukovnik Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba, izjavio je da vojnici i oficiri NATO-a već učestvuju u ratu u Ukrajini kao tobože plaćenici.

ВОЈНИЦИ НАТО-а КАО НАЈАМНИЦИ: Начелник Главне оперативне управе Генералштаба руске војске у интервјуу Армијском листу

Vojnici Severnoatlantske alijanse na borbenom zadatku, Foto AP

Oni upravljaju kompleksima PVO, operativno-taktičkim raketama, kao i višecevnim bacačima. U intervjuu glavnom ruskom armijskom listu "Krasnaja zvezda", general Rudskoj je rekao da vojnici NATO-a učestvuju i u napadima jurišnih jedinica ukrajinske vojske.

Kad je ukrajinski vojni vrh prošle nedelje poslao kao pojačanje u odbrani Avdejevke vojnu elitnu brigadu ekstremnih nacionalista Azov, sa njima su bili plaćenici iz Kanade.

Koliko ih je poginulo u toj ratnoj avanturi tek treba da se utvrdi. Pomenuti ruski general potvrdio je ono što u zemljama NATO-a i ne skrivaju - da njihovi instruktori neposredno pripremaju vojnike ukrajinske vojske. Uostalom, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 15. februara da je Alijansa odlučila da u Poljskoj organizuje centar za obuku gde će se ukrajinski vojnici pripremati zajedno sa kolegama iz zemalja NATO.

Posebno je Sergej Rudskoj objasnio da građane Ukrajine Amerikanci koriste kao "topovsko meso" u realizaciji američkih geopolitičkih ambicija globalne dominacije. - Opasnosti koje sada postoje pred Rusijom nisu ništa manje od onih u periodu od 1941. do 1945. - kazao je on.

Nesporno je da ukrajinska vojska dobija od Zapada artiljeriju dalekog dometa, rakete kao i svu potrebnu obaveštajnu informaciju stečenu pomoću satelita i špijunskih aviona i dronova koja neprekidno stiže ukrajinskom rukovodećem kadru.

Na drugoj strani, nemački kancelar Olaf Šolc je 17. februara, na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, još jednom ponovio da Nemačka i druge članice NATO-a neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, jer ne žele direktan sukob sa Rusijom. Penzionisani američki diplomata Metju Brajza poručio je, 20. januara, da članice NATO-a ipak mogu odvojeno da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu. Slično je, 16. januara, rekao i poznati profesor čikaškog univerziteta Džon Miršajmer da i Amerikanci mogu da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu, ako tamošnja ne bude uspevala da zadrži prodor ruske armije na Zapad.

General-pukovnik Sergej Rudskoj, Foto Vikipedija

Ruska vojska sa posebnim entuzijamom traži gde se nalaze strani plaćenici i te baze i mesta smeštaja gađa dronovima i raketama. Tako je saopšteno da su visokopreciznim raketama gađana mesta u Harkovu gde su bili strani plaćenici. U Moskvi tvrde da su likvidirali oko 60 plaćenika. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je velika koksara u Avdejevki potpuno pod kontrolom ruske vojske, a očišćen je i veći deo grada.

Nameračili se na Azov

VELIKU grešku ukrajinski vojni vrh napravio je kad je u Avdejevku poslao kao pojačanje brigadu ukrajinskih ultranacionalista Azov, jer su tako još više motivisali rusku vojsku da ganja neonaciste istetovirane nacističkim obeležjima. U razgovoru sa ratnim reporterima, ruski vojnici su otvoreno govorili da su se nameračili za odlučujuću bitku sa "azovcima". Međutim, kad su videli da su im male šanse da sačuvaju Avdejevku, brigada Azova dala se u bekstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)