AZOVU NI TREĆA NIJE SREĆA: Komandant 3. brigade posle susreta sa Rusima - Pružili smo dostojnu borbu u Avdejevki, polačimo se (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 02. 2024. u 22:05

ANDRIJ Bilecki, komandant 3. jurišne brigade, osnivač bataljona Azov i nekada ukrajinski poslanik, zahvalio je ukrajinskim vojnicima „za dostojnu borbu koju su dali protiv neprijatelja kod Avdejevke“.

АЗОВУ НИ ТРЕЋА НИЈЕ СРЕЋА: Командант 3. бригаде после сусрета са Русима - Пружили смо достојну борбу у Авдејевки, полачимо се (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Free Donbas

-Zahvaljujem vojnicima na dostojanstvenoj borbi koju su dali protiv neprijatelja kod Avdejevke, uprkos totalnoj brojčanoj nadmoći Rusa u pogledu trupa, opreme i granata, rekao je Andrij Bileckij.

-Povlačimo se na pripremljene položaje da bismo se vratili i udarili još jače. Zahvalan sam komandi na izbalansiranoj odluci. Bitka se nastavlja, rekao je Bilecki.

Ranije je 3. jurišna brigada izvestila da su “dve ruske brigade pretrpele presudan poraz na frontu u Avdejevki”, ali je ukrajinska vojska prinuđena da se „bori na 360 stepeni“, a Rusi raspoređuju nove snage u Avdejevku.

Pre nekoliko sati, ukrajinski general Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, najavio je povlačenje ukrajinskih jedinica iz Avdejevke.

UKRAJINSKI GENERAL OLEKSANDR SIRSKIJ: AVDEJEVKU ĆEMO IPAK POVRATITI

-Na osnovu operativne situacije oko Avdejevke, u cilju izbegavanja opkoljavanja i očuvanja života i zdravlja vojnika, doneli smo odluku da povučemo naše jedinice iz grada i pređemo u odbranu na povoljnijim linijama, navodi se u saopštenju glavnokomadujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Foto printskrin youtube/Zlatti71/rvvoenkor

-Naši vojnici su dostojanstveno izvršili svoju vojnu dužnost, učinili sve što je bilo moguće da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli značajne gubitke neprijatelju u pogledu trupa i opreme, rekao je Oleksandar Sirskij, prenosi kijevski Indipendent.

Avdejevka, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Donjecka, suočava se sa ruskim napadima u talasima od oktobra 2023. godine, dok moskovske trupe imaju za cilj da opkole i zauzmu grad. Nedavni izveštaji pokazuju da grad, sektor po sektor prelazi pod rusku kontrolu.

Preduzimamo mere da stabilizujemo situaciju i zadržimo zauzete pozicije“, dodao je Sirskij. „Životi vojnika su od najveće vrednosti. Avdejevku ćemo ipak ponovo zauzeti.

Takođe, ukrajinski general Oleksandr Tarnavski je ranije danas izvestio da Rusija baca „sve rezerve“ u napade na Avdejevku i preraspoređuje trupe iz drugih sektora.

Ukrajinske snage su navodno odbile 30 ruskih napada 16. februara, prema njihovim tvrdnjama. Rusija je takođe izvela 20 vazdušnih udara i više od 150 artiljerijskih granata.

Foto Tanjug/AP

Ranije, 16. februara popodne, samo par sati nakon konačne odluke o povlačenju, Tarnavski je saopštio da su se ukrajinske trupe povukle iz Zenita, položaja na jugoistočnoj periferiji Avdejevke koji je služio kao uporište Ukrajine od 2014. godine.

Kijev ali i zapad zaključuju da je uprkos napredovanju Rusije, kampanja u Avdejevki bila izuzetno skupa za Rusiju u smislu trupa i opreme.

Tarnavski je izjavio da je Moskva samo od 1. januara izgubila više od 20.000 vojnika, 199 tenkova i 481 borbeno oklopno vozilo.

Foto Tanjug/AP

UKRAJINSKE TRUPE IDALjE NA TERITORIJI AVDEJEVKE?

U kontekstu zvanične izjave glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine (VSU) general-pukovnika Sirskog o povlačenju jedinica iz Avdejevke, pojavljuju se izveštaji da je situacija na terenu i dalje teška.

Prema ovim izveštajima, uprkos najavljenom povlačenju, neke ukrajinske trupe nastavljaju da pokušavaju da pobegnu iz grada koristeći preostale rute za bekstvo, dok se drugo osoblje i dalje nalazi u gradu, uključujući i oblast fabrike Koksa.

-Uprkos zvaničnoj izjavi Sirskog o povlačenju iz Avdejevke, neprijatelj se odatle nije nigde teleportovao. Ukrajinske oružane snage nastavljaju da pokušavaju da pobegnu iz grada na nekoliko preostalih puteva za bekstvo, a deo osoblja ostaje u gradu, posebno u Koksohimu, izveštava telegram kanal WarGonzo.

Odluka o povlačenju jedinica iz Avdejevke, koju su potvrdili i glavnokomandujući ukrajinskih trupa i komandant grupe Oružanih snaga Tavrije, Aleksandar Tarnavski, odražava želju ukrajinske vojne komande da izbegne opkoljenje i minimizira gubitke među ljudstvom. Prema mišljenju stručnjaka, to će značajno ubrzati proces zauzimanja grada od strane ruskih jedinica.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024