ZAŠTO SE ZAPAD BOJI RUSIJE: Britanski mediji - Vazduhoplovstvo i mornarica su neokrnjeni, vojna proizvodnja raste

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 02. 2024. u 21:33

NOVE procene vojnih sposobnosti Rusije i pretnji po bezbednost NATO-a na Zapadu šire strah od rastuće moći ruskih oružanih snaga, koju sve jasnije pokazuje ishod sukoba u Ukrajini, prenosi "Fajnenšel tajms".

ЗАШТО СЕ ЗАПАД БОЈИ РУСИЈЕ: Британски медији - Ваздухопловство и морнарица су неокрњени, војна производња расте

Foto: printskrin

-Živimo u opasnim vremenima, kada su sukobi velikih razmera verovatniji nego ikad, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik britanske vojne obaveštajne službe.

-Ruske vazduhoplovne snage i mornarica su ostale netaknute, a Rusija je i dalje velika nuklearna sila, izjavio je još jedan anonimni vojni zvaničnik Britanije. Ovo upozorenje se zlosutno nadvija i nad Minhenskom bezbednosnom konferencijom, koja je danas počela.

Jedan od razloga za uzbunu je i neočekivani rast ruske vojne proizvodnje, koji se odvijao brzinom koja je iznenadila mnoge na Zapadu. Rusija je ove godine proizvela četiri miliona artiljerijskih granata i nekoliko stotina tenkova. Očekuje se da će ove godine u svoje redove, bez pribegavanja mobilizaciji, primiti još 400.000 ljudi.

Zbog mogućeg povratka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Belu kuću, sada se i budućnost NATO-a dovodi u pitanje. Tramp je prošlog vikenda izjavio da će "ohrabriti Rusiju" da napadne bilo koju članicu NATO-a koja ne bude uplatila Alijansi dva odsto BDP-a.

Kako je u četvrtak izjavio britanski sekretar odbrane Grant Šaps, zapadne zemlje "moraju da budu spremne na sve." Drugi zapadni vojni zvaničnici su proteklih nedelja govorili o mogućnosti rata u Evropi sa "sve samopouzdanijom Rusijom."

Prošle nedelje je danski ministar odbrane Troels Lund Pulsen izjavio da bi Rusija "u roku od tri do pet godina" mogla da testira spremnost članica NATO-a za zajedničku odbranu, što je usledilo nakon sličnih upozorenja kolega iz Švedske, Velike Britanije, Rumunije i Nemačke.

Predsednica komiteta Bundestaga za odbranu Mari Agnes Štrak Cimerman upozorila je da bi "u roku od pet do osam godina Rusija mogla da napadne neku članicu NATO-a."

-To je ozbiljna pretnja, na koju moramo da budemo spremni, saopštio je jedan neimenovani visoki diplomata NATO-a. "Ne mislim da su takva predviđanja fantastična. Rusija se možda neće zaustaviti u Ukrajini."

Prema izjavama drugih anonimnih zvaničnika, Komandni centar NATO-a u Ulmu u Nemačkoj upravo pravi planove za raspoređivanje vojnih snaga NATO-a širom Evrope, što bi trebalo da se zasniva na iskustvima iz vežbe "Stidfest defender", koja je upravo u toku.

Ova vežba, najveća u istoriji NATO-a od kraja Hladnog rata, predstavlja simulaciju "sukoba velikih razmera sa neprijateljem na istoku NATO-a." Kako je izjavio šef NATO komiteta za vojnu strategiju britanski admiral Rob Bauer, ova vežba se odnosi na "pripremu za sukob sa Rusijom."

Načelnik britanskog generalštaba general Sir Patrik Sanders rekao je da "javnost Britanije mora da bude spremna na rat sa Rusijom", a da britanski građani "treba da budu obučeni za borbu, jer Moskva želi da porazi naš način života."

Međutim, neki članovi alijanse su skeptični prema ideji da Rusija namerava da napadne neku od članica članicu NATO-a. Kako je za FT rekao neimenovani vojni zvaničnik SAD: "Mislimo da Rusija ozbiljno shvata našu obavezu da se zajedno branimo i da ne želi da uđe u rat sa NATO-om".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu