PISTORIJUS OBEĆAVA KIJEVU: Nemačka planira da poveća isporuku granata Ukrajini 3-4 puta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 18:24

NEMAČKA planira da ove godine poveća isporuku artiljerijskih granata Ukrajini za 3-4 puta i nedavno je predala paket pomoći od 100 miliona evra, izjavio je u Briselu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pre početka sastanka ministara odbrane NATO-a i sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini.

ПИСТОРИЈУС ОБЕЋАВА КИЈЕВУ: Немачка планира да повећа испоруку граната Украјини 3-4 пута

Foto AP

Ministar je podsetio da je načelnik nemačkog generalštaba Karsten Brojer predao Kijevu paket pomoći u iznosu od 100 miliona evra tokom nedavne posete. Brojer se upoznao i sa novim vrhovnim komandantom ukrajinskih Oružanih snaga Aleksandrom Sirskim.

-Dakle, mi veoma dobro razumemo šta se dešava u Ukrajini i šta joj je potrebno, uverio je Pistorijus, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da je rat u Ukrajini pokazao izuzetan značaj municije. Nemačka će 2024. potrošiti 3,5 milijardi evra na kupovinu municije, više nego ikada, rekao je nemački ministar.

-Nemačka će ove godine moći da poveća artiljerijske isporuke Ukrajine 3-4 puta u odnosu na 2023. godinu, naveo je Pistorijus, napominjući da Nemačka sama povećava proizvodnju municije, kao i kupovinu municije i proizvodnih linija u inostranstvu.

On je dodao da je početkom nedelje zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom učestvovao u postavljanju nove fabrike Rajnmetala za proizvodnju municije kalibra 155 mm u Unterlusu.

-Partnerima u NATO-u je potrebna takva municija, ali je pre svega potrebna Ukrajini, rekao je Pistorijus.

Nemački ministar je još jednom istakao prioritet jačanja PVO, što je trenutno jedan od centralnih izazova i odgovor na dugi rat.

Pistorijus je ponovio da Nemačka skoro svakodnevno prebacuje vojnu pomoć Ukrajini i podsetio da se približava druga godišnjica invazije na Rusiju u punom obimu i deseta godišnjica aneksije Krima.

-Možemo da konstatujemo da se Ukrajina 10 godina adekvatno branila od Rusije, naglasio je Pistorijus i Rusiju nazvao najvećom pretnjom evroatlantskom prostoru u ovom trenutku.

Danas se u Briselu održava sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn na kojem će biti razmotrena situacija na terenu i hitne potrebe Ukrajine.

Ministri odbrane Alijanse će sutra razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)