SVETIO SE FRANCUSKOJ ZBOG KOLONIJALIZMA I ROBOVLASNIŠTVA: Pozadina napada nožem i čekićem u Parizu

Napadač koji je nožem u Parizu povredio tri osobe, od kojih se jedna i dalje nalazi u kritičnom stanju, prethodno je u objavama na društvenim mrežama najavio svoju akciju.

СВЕТИО СЕ ФРАНЦУСКОЈ ЗБОГ КОЛОНИЈАЛИЗМА И РОБОВЛАСНИШТВА: Позадина напада ножем и чекићем у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Istražnim organima je izjavio da je na ovaj način hteo da pošalje poruku Francuskoj. Rekao je da ne može da se toleriše to što je Francuska radila njegovoj zemlji i precima i poručio da je reagovao zbog ranije politike kolonijalizma i robovlasništva.

Do napada je došlo na pariskoj železničkoj stanici "Lion" u subotu ujutro, a vinovnik je u pritvoru. Lekari se i dalje bore za život teško stradale osobe koja je povređena nožem u predelu abdomena i sa dva udarca čekićem u glavu.

Tridesetdvogodišnji napadač poreklom iz Malija, s boravišnim dokumentima iz Italije, prethodno je zapalio svoj ranac da bi, kako je rekao, izazvao paniku. Potom je izvadio nož i nasumično u staničnom holu ubadao ljude koji su mu prilazili. U torbi mu je pronađen i čekić. Kasnije je rekao da ih je kupio u obližnjoj prodavnici građevinskog materijala.

Napadač je reagovao sa "osećajem osvete". Video-zapisi pronađeni na društvenim mrežama pokazuju da se radi o aktu s predumišljajem.

- Odmor u miru za tri meseca, Alah će me primiti u svoj raj - napisao je u decembru.

Govorio je o tome da mora da "dominira nad neprijateljem", kao i da je "napad najbolja odbrana".

- Nekada mora da se napadne, ne treba uvek čekati na princip reciprociteta. Nekada treba napasti da bi se dominiralo nad sopstvenim neprijateljem, da bi zadao strah svom neprijatelju u da bi mu zapretio. To zovemo principom dominacije - isticao je.

Osvrnuo se i na svoju porodicu.

- Francuska nam je nanela mnogo bola. Otela je naše roditelje da bi svodila sopstvene račune sa Evropom ili s Nemačkom. Francuska želi da nas tretira kao životinje - reči su kojima je najavio krvoproliće.

Nalog na mreži "tiktok" mu je u međuvremenu blokiran.

Tokom istrage je izjavio da je još 2012. godine planirao da dođe u Francusku. Tada je napustio Mali, otišao u Obalu Slonovače, a zatim u Libiju gde je radio na poljoprivrednom dobru. U Italiju je otišao 2016, preko Sicilije, a tri godine kasnije dobio je boravak u toj zemlji.

Radio je u Torinu, a otkaz je dao u decembru. Krajem januara je otkazao i stan, a 1. februara otišao u Kan, da bi, preko Liona, stigao do Pariza veče pre napada. Noć je proveo u hotelu u blizini železničke stanice.  

Iako je detaljno planirao svoju "osvetu", u izjavama je ponekad bio konfuzan, pa mu je pritvor na nekoliko sati bio prekinut zbog odlaska na psihijatrijski pregled. Kažu da je i u Italiji imao mentalnih problema, ali je na kraju zaključeno da je njegovo stanje kompatibilno s pritvorom.

Istražnim organima je rekao da ima želju da ubija ljude zbog "onoga što je urađeno njegovom dedi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave